Hűség és hűtlenség: Dézsi Zoltán új könyvét mutatták be Gyergyószentmiklóson

Baricz-Tamás Imola 2018. október 11., 15:32

Gyergyószentmiklóson a Békény-parti Pro Art Galéria adott otthont Dézsi Zoltán Hűség és hűtlenség I. című regénye bemutatójának.

Dézsi Zoltán kézjegyével ajánlotta regényét Fotó: Baricz-Tamás Imola

Újra itthon és különleges könyvvel, ezúttal regénnyel jelentkezett Dézsi Zoltán. Írói pályájáról, a most megjelent kötetéről beszélt, mely két idősíkon futó, de egybeforró két  életút története.

A természetellenes szórványlét és a székelyföldi többségi-kisebbségi kettősség dilemmáit mutatja be. 

A könyvet Bajna György újságíró mutatta be. „Olyan könyvet ajánlok, amit nem tudtam letenni. Az első részt emlékeztető bosszantóssága, a másodikat Szabados György vallomásai miatt.

Tiszta szívből kínálom, mint egyfajta mestermunkát, ahol az eget a földdel kellett rímeltetni.

Elhihetik, gazdagabbak lesznek elolvasása után. A kimondottak és ki nem mondottak egyaránt fontos fogódzót jelentenek, jelenthetnek, hiszen az erdélyi lét mindig tartogatott és tartogat meglepetéseket.

Az itteni magyarság utóbbi száz évéről pedig olyan példázatok sorjáznak e könyvben, amelyek alapján ki-ki eldöntheti, melyik úton érdemes járnia

– méltatta az alkotást Bajna.

{A}

A regényből részletet olvasott fel Fórika Sebestyén, a készülő, Hűség és hűtlenség második kötetéből pedig a szerző nyújtott ízelítőt.

Az esemény hangulatát Antal Csenge hatodik osztályos tanuló mezőségi dalcsokra, illetve Siklódi Emese és Polgár Szabolcs fuvola- és zongorajátéka tette színesebbé.