Ismeretlen tettes ellen tesznek feljelentést az összetört emléktábla ügyében a hegyimentők

Baricz-Tamás Imola 2018. október 11., 12:34

Ismeretlen tettesek letörték azt az emléktáblát, amelyet a Békás-szorosban levő Oltár-kő tetején állítottak Erőss Zsolt hegymászó emlékére. A gránittábla darabjait megtalálták, ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek – jelezte Fekete Örs, a Hargita megyei hegyimentő-szolgálat vezetője.

A szikla tövében találták meg az emléktábla darabjait Fotó: Hargita Megye Tanácsának Hegyi és Barlangimentő Közszolgálata

A Békás-szoros–Nagy-Hagymás Nemzeti Parktól kért engedély révén 2013 júniusában került ki a tábla Erőss Zsolt születésének és eltűnésének dátumával, egy Wass Albert-idézettel. Mint arról beszámoltunk, az emléktábla eltűnéséről a Hargita megyei hegyimentő-szolgálatot túrázók értesítették vasárnap este. Fekete Örs, a  megyei hegyimentő-szolgálat vezetőjének nyilatkozata szerint

összefüggés lehet azzal, hogy a Neamț megyei hegyi csendőrök nemrég, a centenárium alkalmával jártak ott, és egy román lobogót helyeztek el.

A gyergyószentmiklósi hegyimentők vezetője, Elekes Huba elmondta, konkrétumot még nem tudnak, mindössze feltételezéseik vannak. Szerinte a sziklamászó nem mászkál flexszel, sem semmi olyan tárggyal, amivel kárt tehet a természetben. „Értelmes hegyi ember, ilyennel nem foglalkozik” – mondta.

{A}

Az Oltár–kő a Keleti-Kárpátokban az egyedüli olyan szikla, amelyet alpin-technika nélkül megközelíteni nem lehet, és megvagyok győződve, hogy hegymászó ilyet nem csinál.

A hegyi ember tisztelettel van egy másik hegyi ember emléke iránt. Hogy ki tehette, ez jó kérdés” – mondta a történtek kapcsán Kastal László gyergyószentmiklósi hegyimentő.

{K1}

Elekes Huba arról is tájékoztatott, hogy a magyarországi baráti társasággal már felvették a kapcsolatot, hiszen a korábbi táblát is ők készítették.

Erőss Zsolt emlékére mindenképp új emléktábla kerül az Oltár-kőre, remélhetőleg október 23-ra érkezik meg Gyergyószentmiklósra.

„Az is gond, hogy nem tisztázott még mindig, hogy Hargita vagy Neamț megyéről beszélünk-e. A neamțiak azt tartják, hogy Kupásig az övék, ami a szerpentinek fölött van, a hargitaiak pedig azt, hogy a szoros végéig tart.

Öt évig senkit nem zavart Erőss Zsolt emlékére az Oltár-kőn elhelyezett tábla Fotó: Baricz-Tamás Imola

A Békás-szoros–Nagy-Hagymás Nemzeti Park igazgatóját, Hegyi Barnát is megkérdeztük az ügy kapcsán. Elmondta, az öt évvel ezelőtt elhelyezett emléktáblára írásos engedélyt kértek a hegyimentők, a most felállított zászló esetén pedig hivatalos formában nem történt ilyen.

Szóban mondták, hogy fel fognak tenni egy zászlót az Oltár-kőre, de engedélyt nem kértek

– mondta Hegyi Barna.

Feljelentést tesznek

A Hargita megyei hegyimentő-szolgálat vezetője, Fekete Örs lapunknak szerdán a helyszínről számolt be arról, hogy a szikla tövében megtalálták az emléktábla darabjait. „Nagyon szomorú egyszerűen ledobták az emléktáblát, most szedegetjük össze a darabjait a szikla tövénél. Sajnos ez van, de pótolni fogjuk, s addig pótoljuk amíg kell, ilyen helyen élünk ez van” – részletezte. Hozzátette, nem tudják, hogy ki tette, de az összefüggések alapján sejtik.

Egyelőre ismeretlen tettes ellen teszünk feljelentést a rendőrségen

– ismertette Fekete Örs.