Így tehet azért, hogy tisztább város legyen Gyergyószentmiklós

Pethő Melánia 2018. október 10., 18:50

Egy tiszta városért! jelszóval hirdetik Gyergyószentmiklóson a 72 óra kompromisszumok nélkül elnevezésű mozgalom hétvégi programjait, öt helyszínt jelölve meg az önkéntes munkavégzésre. A jelentkezés nem jár kötelezettségekkel, mindenki maga döntheti el, hol szeretne dolgozni.

A Békény-patak medre. Kitakarítanák Fotó: Pethő Melánia

Hétvégén önkénteskedni lehet Gyergyószentmiklós területén a Szent Erzsébet Öregotthonban, a református parókián, vagy a HalVirág Bábszínház székhelyén. Ugyanakkor

segédkezhetnek a jelentkezők a Békény-patak medrének takarításában, valamint az Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű akció lebonyolításában.

Gyergyószentmiklós idén csatlakozott a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház szervezésében most már az egész Kárpát-medencére kiterjedő mozgalomhoz, amellyel a hétköznapokból való kiszakadást és az önzetlen segítségnyújtás örömét kínálják fel elsősorban a 14–30 év közötti fiataloknak, egy egész hétvégés önkéntes akció keretében. Idén október 11–14. között szervezik a programot. Amint azt a helyi szervezők nevében Kopacz Zoltán lapunknak elmondta:

az önkéntes munkát nem kívánják kötelezettségekhez kapcsolni, a hétvége során bármikor szívesen látnak mindenkit, aki – ha csak néhány órára is – részt szeretne venni a karitatív tevékenységekben.

A korosztályt tekintve sincsenek megkötések, idős, fiatal egyaránt bekapcsolódhat.

{A}

Öt helyszínen lehet segíteni

Munka tulajdonképpen csak a két első napon lesz, vasárnap lelki programok (istentisztelet, szentmise) keretében ünneplik meg a közösségért végzett szolgálatot a résztvevők.

Pénteken és szombaton gyülekezővel, eligazítással indul a program a Korona-épületben, és ugyanitt mindkét napon 14 órakor közös ebéddel vendégelik meg az önkénteseket a szervezők. A köztes időben, pénteken a Szent Erzsébet Öregotthont, illetve a református parókiát választhatják a munkavégzés helyszínéül a résztvevők.

Az öregotthonban udvarrendezési teendőket végezhetnek, illetve akinek kedve tartja, foglalkozások, játékok keretében kapcsolódhat be a lakók életébe.

A parókián épületfelújítási munkálatba lehet segédkezni. Délután a HalVirág Bábszínház székhelyén a falak meszelésére várnak ajánlkozókat, és szintén segítségre számítanak a Gyulafehérvári Caritas szervezésében történő Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű program lebonyolításában.

Szombaton délelőtt

a Békény-patak Gyergyószentmiklóson áthaladó szakaszán szerveznek medertakarítást, ebéd után pedig kirándulás van programon a Szent Anna kápolnákhoz.

A szervezők tudatják, hogy a munkavégzéshez biztosítva lesznek az eszközök, és a meleg ebéd mellett ivóvízzel is szolgálnak. A résztvevőknek csak a megfelelő ruházatról kell gondoskodniuk.