Nem jutott el Székelyföldre az afrikai sertéspestis, és vajon már nem is fog?

Bíró Blanka 2018. október 10., 20:23

Felszámolta a Kovászna megyei rendőrség a sertéspestis-fertőzés terjedésének megfékezésére múlt hónapban felállított közúti szűrőket. Ennek megfelelően nincsenek rendszeres ellenőrzések a megyehatáron, a szűrőket akkor léptetik ismét életbe, ha újabb fertőzésgócokat azonosítanak.

Könnyebben hozhatók és vihetők az állatok. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Az első rendszeres közúti ellenőrzést a múlt hónap elején vezették be Szitabodza község közelében, amikor a szomszédos Buzău megyében megjelentek a fertőzésgócok, aztán később Kovászna város, Ozsdola és Bereck községek határában is felállították a szűrőket, hogy megakadályozzák az afrikai sertéspestis terjedését. A rendőrök

azt ellenőrizték, hogy ne hozzanak be Kovászna megye területére élő állatot, húst vagy húskészítményt az eredetet igazoló hivatalos kísérődokumentumok nélkül.

Szintén szeptember elején Bodzaforduló város polgármesteri hivatala bezáratta az állatvásárt, ám a héten, kedden már azt is újra megtarthatták.

A hatóságok ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a veszély még nem múlt el, és arra szólítják fel az embereket, hogy ne vásároljanak engedélyezetlen helyről sertést, húst vagy húskészítményeket. Azonnal értesítsék az állatorvost, a polgármesteri hivatalt vagy az állategészségügyi igazgatóságot, ha állataik megbetegednek, vagy ha elhullott vaddisznó tetemére bukkannak.

{A}