Borzasztó kép fogadta az önkéntes fiatalokat, amikor bejutottak a kultúrpalotába

Bíró Blanka 2018. október 10., 21:52

Több mint száz önkéntest mozgósított a Környezetvédelmi Tanács elnevezésű sepsiszentgyörgyi civil szervezet, hogy kitakarítsák a város központjában már hat éve kihasználatlan kultúrpalotát. Nem kis kockázat árán be is jutottak az épületbe, de amit ott kaptak, azt senki nem tenné ki az ablakba.

A betörött ablakok mögött valóságos fertőzésgóc van az önkéntesek elmondása szerint Fotó: Beliczay László

A helyi környezetvédelmi problémákkal foglalkozó civil szervezet elsősorban diákokból áll, elnöke Balázs Dániel, a Puskás Tivadar Szakközépiskola tanulója, akinek feltűnt, hogy az elhanyagolt épület nemcsak a város szégyenfoltja, hanem egyre inkább fertőzésgóccá válik, ezért döntöttek úgy, kézbe veszik az ügyet.

„A tulajdonjogi problémák miatt gyakorlatilag gazdátlanná vált az épület, senki nem tartja rendben, a hatóságok sem ellenőrzik, milyen állapotban van. Napról napra veszélyesebb, ezen a helyzeten próbálunk változtatni” – mondta a civil szervezet elnöke. Hozzátette, tulajdonképpen

azt kockáztatták, hogy birtokháborítást követnek el, amikor bementek az épületbe, hiszen nem találták a tulajdonost, hogy erre engedélyt kérjenek. Az egykori igazgató adta oda a kulcsokat, de neki sincs már hatásköre.

Balázs Dániel elmondta, száztíz önkéntest sikerült az ügy mellé állítani.

Fotó: Beliczay László

Amikor bementek az épületbe, rettenetes állapotokkal szembesültek, szétdobált hivatalos iratok a földön, sokan nyilvános illemhelynek használták a belső teret, szemlátomást fosztogattak, bár még mindig sok érték felhalmozódott: festmények, régi írógépek. A fiatalember hangsúlyozta,

érdemben még nem is tudtak takarítani, egyelőre csak rendszerezni próbálták a káoszt,

kihordani sem merték a lomot, attól tartanak, hogy valaki megvádolja őket, hogy hivatalos dokumentumokat semmisítenek meg. Az viszont egyértelmű, hogy

veszélyes az épület, törött ablakok vannak mindenhol, bármikor rázuhanhat az üveg a járókelőkre.

Fotó: Beliczay László

Október 26-ra konferenciát hívtak össze, a helyi hatóságokat is megszólították, abban reménykednek, közösen sikerül megoldást találni az épület karbantartására, renoválására. A kommunizmusban működő szakszervezet vagyona esetében negyedszázad után sem sikerült kibogozni a jogutódlást, ezért a kultúrpaloták tulajdonjoga is tisztázatlan maradt.

Országos szinten 27 kultúrpalota helyzete megoldatlan, noha ezek közül csak a sepsiszentgyörgyire került lakat. A szakszervezetek nem tudják működtetni, mert nem tudják kifizetni az 1,3 millió lejes épületadó-hátralékot, a vízért, a gázért és a villanyért felhalmozott több százezer lejes tartozást. Ugyanakkor beruházásokra is szükség lenne, hogy a létesítmény újra működhessen, ám ehhez a tulajdonjogot kell tisztázni. A helyi önkormányzat évek óta próbálkozik a kultúrpalota megszerzésével, kérték, hogy kormányrendelettel kerüljön városi köztulajdonba, pert is indítottak az adóhátralékért. Ezek a lépések eddig nem vezettek eredményre, a város legnagyobb előadóterme pedig évek óta használhatatlan.

{A}