Optimalizálják a fűtésszolgáltatást Gyergyószentmiklóson

Gergely Imre 2018. október 11., 11:53

Október elsejétől elindult a távhőszolgáltatás Gyergyószentmiklós minden olyan tömbházában, amely a hálózatról kapja a fűtést. Újdonság, hogy ezekben a hetekben szakemberek járják a tömbházakat, és optimalizálják a beállításokat.

Beállítják a fűtőtesteket, hogy a távhőszolgáltatás költséghatékonyabb legyen. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Amikor a földgáz 60 százalékkal, a faőrlemény 20-30 százalékkal drágult, és az üzemanyag ára is emelkedett, nyilvánvaló, hogy előbb, vagy utóbb a fűtés árán is emelni kell, ez azonban nem cél. A gyergyószentmiklósi, önkormányzati tulajdonban lévő fűtőmű külső szakemberekkel egyeztetve

olyan munkafolyamatot indított el, amellyel azt szeretnék elérni, hogy minden tömbházban olyan módon legyenek beállítva a hőcserélők, hogy kevesebb energiafelhasználással és felesleges hőveszteség nélkül lehessen meleget biztosítani

– tájékoztatta lapunkat Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere.

{A}

Ez azt jelenti, hogy sorban

minden lépcsőházban összehangolják modulokat, hőérzékelő szenzorokat, hogy éppen annyi hőfogyasztás történjen, amennyire szükség van.

Figyelembe veszik a tömbház fekvését is, azaz hogy mennyi ideig éri a napsütés mennyire van szélnek kitéve, azaz egyéni beállítások történnek meg az adott viszonyoknak megfelelően.

A folyamatos fűtés nem lesz költségesebb

Egy másik változást is tapasztalhatnak a fogyasztók: állandó, megszakítás nélküli szolgáltatást fognak biztosítani hajnali 5 óra és éjfél között, de oly módon, hogy folyamatosan 20–22 Celsius-fok közötti hőmérséklet legyen a lakásokban ebben az időszakban.

A beállítást a negyedik emeleti lakások igényeihez igazítják, azaz

a tömbházak legmagasabb szintjén lesz 20 Celsius-fok, lennebb pedig ez valamivel magasabb lesz, azaz 22 Celsius-fok.

A polgármester elmondta, a szakemberek számításai szerint semmivel sem kerül többe az állandó szolgáltatás, mintha időnként kikapcsolnák a fűtést és a kihűlt lakásokat kellene újra felmelegíteni.

Tudatosságra intenek

A fűtőmű és az önkormányzat illetékesei ugyanakkor tudatosságra is biztatják a lakókat, arra, hogy

a lakásokban, a fűtőtesteken lévő hőszabályzókkal csökkentsék a fogyasztást, és ne az ablakokon engedjék ki a hőt, ha éppen túl meleg van a lakásban.

Elhangzott a tájékoztatásban, hogy a beállításokat mindenképpen szeretnék elvégezni a nagyobb hidegek előtt, azaz november közepéig minden lépcsőházban meg kell ez történjen. Később már kockázatos lenne.

Megelőlegezték a támogatást

A városi képviselő-testület keddi ülésén határoztak arról, hogy 265 ezer lejt utalnak át a fűtőmű üzemeltetési költségeinek fedezésére. Ez az az összeg, amelyet a város ártámogatásként az év végéig kellene folyósítson a szolgáltatónak. Ezt előlegként kapja meg a vállalat, azzal a céllal, hogy a fűtésidényt zökkenőmentesen tudja kezdeni, például a szükséges nyersanyag megvásárlása megtörténhessen.

Az önkormányzat jelenleg 49 lejes ártámogatást nyújt minden elfogyasztott gigakalória után, azaz a lakosság ennyivel kell kevesebbet fizessen.

Gyergyószentmiklós polgármestere elmondta azt is, hogy a következő hónapokban a most zajló rendszer-beállítások hatása alapján dől majd el, hogy lesz-e szükség áremelésre. Az is kérdés ugyanakkor, hogy jövő évtől továbbra is folytatja-e az önkormányzat a fűtésár támogatását.