Ősbemutatóval érkezik a könyvvásárra Koltai Róbert

Antal Erika 2018. október 10., 17:09

Bő egy hónap múlva szervezi meg a Romániai Magyar Könyves Céh a Marosvásárhelyi Kulturális Központtal közösen a 24. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárt, amelynek idei mottója: Több mint könyv. A várható programokról szerdán tartottak sajtótájékoztatót.

Káli-Király István: a könyvek és könyvszeretők találkahelye lesz a színház Fotó: Haáz Vince

Káli-Király István, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke, a könyvvásár megálmodója és főszervezője a könyvek és a könyvszeretők találkahelyének nevezte november 15. és 18. között a színházat, amelyért elsősorban Gáspárik Attila színigazgatónak mondott köszönetet, aki rendelkezésükre bocsátja az intézményt, illetve annak munkatársait.

Könyv, irodalom, színház

A Több mint könyv mottó azt sugallja, hogy nemcsak a könyvvásár helyszíne a színház, nem csupán könyvismertetők és dedikálások teszik ki a programot, hanem számos járulékos program is, de valamennyinek a könyv, az írott kultúra az alapja. „Nagyon nagy ajándék számomra, hogy évek, évtizedek óta koordinálhatom ezt a könyves rendezvényt, és még nagyobb öröm, hogy

számos fiatalt, gyereket is sikerült bevonni, és megszerettetni vele a könyvet, az olvasást”

– fogalmazott a főszervező.

Könyvbemutatók, irodalmi estek, színházi produkciók gazdagítják a vásárt – ismertették a programot a szervezők Fotó: Haáz Vince

A kiemelkedőbb programokat Szepessy Előd társszervező, a Marosvásárhelyi Kulturális Központ elnöke ismertette, aki elmondta, a színvonal megőrzésére, illetve annak emelésére törekedtek idén is, akárcsak az előző években.

November 15-én, csütörtökön délelőtt 10 órakor lesz a hivatalos megnyitó a Nemzeti Színház előtt Bertóti Johanna költő, előadó részvételével. Aznap két színházi előadás várja az érdeklődőket délután 5-től és este 8-tól a színház nagytermének színpadterében, ahol Tasnádi István Nézőművészeti főiskola című darabjában Katona Lászlót, Mucsi Zoltánt és Scherer Pétert láthatja a nagyérdemű.

{A}

November 16-án este 7 órától a színház kistermében a Versajándék Vásárhelynek irodalmi est meghívott költői: Erdős Virág, Fekete Vince, Kemény István, Lövétei Lázár László, Markó Béla, Oravecz Imre, Tolnai Ottó.

November 17-én délelőtt 11-től a nagyteremben Bíró Eszter Állati zenés ABC gyermekkoncertjére várják a kicsiket, délután 5-től a kisteremben A mai magyar irodalom szépsége kerekasztal-beszélgetés meghívottai: Erdős Virág, Kemény István, Oravecz Imre, Tolnai Ottó. Este 7-től pedig

a nagyteremben lesz Koltai Róbert előadóestje, amelyet a művész erre az alkalomra készített, tehát ősbemutatóra számíthat a közönség.

Ezren jelentkeztek a versenyre

Az 5. alkalommal meghirdetett Olvasd és játssz velünk olvasóvetélkedő évről évre több olvasni szerető gyerek érdeklődését kelti fel. Az idén több mint 300 csapat nevezett be a versenybe, amely azt jelenti, hogy közel ezren olvasták el a feladott könyveket. Az olvasóvetélkedőt négy kategóriában hirdették meg – ismertette Makkay Kinga, a gyerekprogramok szervezője. A negyedik osztályosoknak Berg Judit – Kertész Erzsi: A négy madár titka, az öt-hatodikosoknak Szabó Róbert Csaba: Vajon nagyi és az aranyásók, a hét-nyolcadik osztályosoknak Zágoni Balázs: A gömb, illetve a középiskolásoknak Bódi Attila: Lázadni veletek akartam című könyvét kellett elolvasni. Mivel nyolcnál több csapat jelentkezett, október végén előválogatást szerveznek. Az elődöntő feladatlapjait október 22-én e-mailben kapják kézhez a csapatok, amelyeket október 31-ig kell visszaküldeniük. A döntőbe jutó csapatok névsorát november 5-én szintén e-mailben közlik a szervezők. A döntősök a könyvvásáron találkoznak majd egy újabb játékra.
Könyvvásár és színházjegy

Újdonságnak számít a színház részéről az a kezdeményezés, hogy azok, akik a vásárban száz lejnél nagyobb értékre vásárolnak könyvet, két színházjegyet kapnak arra az előadásra, amelyet szeretnének megtekinteni – jelentette be Gáspárik Attila igazgató, aki – mint minden évben – ez alkalommal is kifejtette sajnálatát, hogy a város még mindig nem rendelkezik egy olyan nagyméretű vásártérrel, csarnokkal, kiállítási helyiséggel, ahol a hasonló, nagy volumenű vásárokat, kiállításokat szervezhetnék.