Egyre több kárt okoznak a medvék Háromszéken

Székelyhon 2018. október 10., 16:14

Több mint 500 háziállatot öltek meg, és csaknem ötven hektárnyi termőföldet tettek tönkre a medvék idén Kovászna megyében.

Idén már negyvenkét szarvasmarhával végzett medve. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Ebben az évben 437 juhot, 50 kecskét, 42 tehenet, négy disznót, három lovat, hetven tyúkot és 32 méhkaptárt pusztítottak el a medvék Háromszéken – számol be az Agerpres hírügynökség a Kovászna megyei környezetvédelmi ügynökség adatai alapján. Mint írják, emellett

a nagyvadak tönkretettek összesen több mint 45 hektárnyi, cukorrépával, kukoricával, szójával, zabbal, valamint napraforgóval bevetett mezőgazdasági területet és 95 gyümölcsfát.

A környezetvédelmi ügynökség igazgatója, Gheorghe Neagu szerint az elmúlt két évben megszaporodtak a medvetámadások, a nagyvadak egyre inkább megközelítik a háztáji gazdaságokat.

2014-ben 176 ilyen esetet jegyeztünk, 2015-ben 58-at, 2016-ban pedig 120-at. Tavaly 248-ra nőtt a medvetámadások száma, idén pedig már volt 184 ilyen

– mondta az intézményvezető. Hozzátette, szinte minden nap érkezik jelentés újabb esetekről, így a számok folyamatosan változnak. Neagu hangsúlyozta, a környezetvédelmi minisztérium idén eddig 25 veszélyes medve kilövését engedélyezte Kovászna megyében.

{A}

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnök kifejtette, 

az elmúlt években nagyon elszaporodtak a medvék a megyében, 700-800 nagyvadnak lenne elegendő élettér, ehhez képest számuk meghaladja az 1200-at.

„Két lehetőség van: a megelőző jellegű kilövés, illetve a célzottan történő közbelépés, amikor a medvék bemennek a lakott településre, behatolnak a háztáji gazdaságokba és károkat okoznak. Ha nem engedélyezik a megelőző kilövéseket, a helyzet rosszabbodni fog” – vélekedett Tamás Sándor.