Országos akcióval előznék meg a kutyatámadásokat

Iszlai Katalin 2018. október 10., 15:28

A veszélyes és agresszív kutyák okozta problémák visszaszorítása érdekében tart országos megelőzési akciót az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A harci kutyák tulajdonosainak több kötelezettségük is van, amit be kell tartaniuk Fotó: 123RF

A hatóság felhívja az érintettek figyelmét, hogy a 2002-ből származó 55-ös számú sürgősségi kormányrendelet értelmében

az első és második kategóriába tartozó, veszélyesnek minősített, illetve az agresszív kutyák tulajdonosainak több kötelessége is van, amelyek betartásának elmulasztása bírságot von maga után.

A hatóság közleményében emlékeztet, hogy az első kategóriába a harci és támadó kutyák tartoznak, mint a pitbull, boerboel és bandog, valamint ezek nem fajtiszta utódai, illetve a második kategóriába sorolják az amerikai staffordshire terriert, a toszát, a rottweilert, az argentin dogot, a nápolyi és brazil masztiffot, a cane corsót, a kaukázusi juhászkutyát, és ezek nem fajtiszta leszármazottait is.

Emellett agresszívnak minősül minden olyan kutya, amely provokálás nélkül is megharap vagy megtámad személyeket, illetve más háziállatokat.

{A}

A felsorolt kategóriákba tartozó kutyák tulajdonosainak kötelességük bejelenteni állataikat az országos ebtenyésztő-szövetség Hargita megyei kirendeltségénél, valamint a rendőrségnél is. A Hargita megyeiek előbbit a Hardogs Kinológiai Egyesület csíkszentkirályi székhelyén (Fenyés utca 852/A.) tehetik meg november 16-áig, ahol Balog Pál Barnát kell keresniük. Szintén az említett időpontig egy erkölcsi bizonyítványt is kérniük kell a tulajdonosoknak, amelyet be kell mutatniuk azon rendőrség közbiztonsági osztályán, ahová lakhelyük szerint tartoznak. A rendőrségen emellett a tulajdonosoknak az ebtenyésztő-szövetségtől kapott igazolást, valamint egy saját felelősségre írt nyilatkozatot is le kell adniuk.