#fridaysession: tehetséggondozó Erdélyben is

Péter Beáta 2018. október 11., 09:47

Fiatal, feltörekvő zenészeknek, előadóknak találták ki a #fridaysessiont, amely október 12-étől Erdélyben is segíti a tehetségeket. Műfaji megkötés nincs, viszont fontos, hogy igényes és jó minőségű zenével, lehetőleg saját szerzeménnyel jelentkezzen az adott előadó.

Józsa Örs: Most az életem egy olyan szakaszában vagyok, amikor viszonozni tudom azt, amit én kaptam másoktól

– Hogyan kezdett el zenei tehetséggondozással foglalkozni?

– Saját pályafutásomból kiindulva jött az ötlet, mivel nekem is mindig jólesett és sokat jelentett mások bárminemű támogatása, melynek segítségével tovább tudtam lendülni bizonyos szakaszokon, lépcsőfokokon. Most az életem egy olyan szakaszában vagyok, amikor viszonozni tudom azt, amit én kaptam másoktól. Eddigi pályafutásom során volt szerencsém közelebbről megismerkedni a zenei világ különböző szakágaival, amelyek másféle megközelítést is igényeltek, például zenei rendezvények és fesztiválok szervezésével. A mindennapokban egyébként a SoundCam Stúdiót üzemeltetem, zeneszerzőként, producerként és hangmérnökként tevékenykedem.

– Mit kell tudni a #fridaysession nevű projektről?

– A projektünk lényege, hogy fiatal, a könnyűzenét magas szinten űző, feltörekvő és értéket képviselő produkcióknak biztosítunk megjelenési lehetőséget a SoundCam Productions stúdiójában professzionális körülmények között rögzített hanganyaggal, valamint sessionvideó elkészítésével.

Egy dolog fontos és megkerülhetetlen: az adott előadó igényes és jó minőségű zenét alkosson.

Lényeges továbbá, hogy lehetőleg saját szerzeményeket játsszon zenekar. Ezt a kezdeményezést párommal, Solymosi Katával, aki egyben a stúdióasszisztensem is, találtuk ki, látván, hogy rengeteg tehetséges fiatal zenész, énekes, dalszerző bolyong a nagyvilágban, és adott esetben nehezen tudja elkezdeni, irányítani és kézben tartani karrierjét. E problémák áthidalására találtuk ki a #fridaysessiont.

– Miért lehet előnyös egy zenekarnak vagy előadónak, ha részt vesz egy tehetségkutatón?

– Napjainkban rengeteg zenekar és előadó sokféle zenei stílusban létezik és tevékenykedik, számtalan csatornán tud az emberekhez szólni, akiknek ingerküszöbe egyre magasabb és magasabb lesz, ezért nehéz dolga van annak, aki érvényesülni szeretne.

Nagyon sokan eljátszottak már nagyon sok mindent, ezért nehéz pusztán egyszerű sémák mentén kitűnni. Egyre inkább kezd visszatérni az egyediség keresése, az emberközeliség megtartása.

Ezek alapján úgy látom, hogy bármilyen támogatás, tehetséggondozás csak pozitív hatással lehet egy-egy zenekar vagy előadó karrierjére. Nyilván fontos, hogy ezekkel a lehetőségekkel okosan éljenek, a legfontosabb pedig, hogy mindig előre tervezzenek, legyen víziójuk a jövőről. Mára a tehetségkutatásnak és tehetséggondozásnak szerencsére számos formája létezik mind Magyarországon, mind Erdélyben, az alapkövetelmény csupán, hogy legyen valamilyen demóanyag a zenekar vagy előadó kezében.

{A}

– Mi történik azután, hogy valakit „felfedeztek”? Milyen lehetőségei vannak egy felfedezettnek?

– Úgy látom, hogy korántsem elég valakit „észrevenni” és „felfedezni”. Ha a zenekar vagy előadó egy komolyabb szintre akar lépni, akkor mindenképp szükséges egy menedzser vagy egy teljes menedzsment segítsége. Nagyon sok platformon folyamatosan jelen kell lenni, keresni kell az új lehetőségeket, és úgymond „törtetni kell”. Mindezt önállóan megoldani, ezekre mindig figyelni és közben alkotni is nagyon nehéz. Ezek mellett igaz az, hogy a különböző streaming platformok (például a Spotify) törekednek arra, hogy a zenészek vagy zenekarok különböző kiadók vagy agregátorcégek közreműködése nélkül kiadhassák dalaikat, így megkönnyítik a megjelenés folyamatát.

– Miben tud segíteni a feltörekvő fiatal zenészeknek, előadóknak a SoundCam Productions?

– A SoundCam Productions egy professzionális stúdiókörülmények közt rögzített hang- és videofelvétel elkészítésével segít, amelyet saját csatornáin is reklámoz.

Ez a lehetőség a kezdő zenekaroknak jó kiindulópont, a régebb óta működő formációknak pedig jó folytatás lehet.

Továbbá ha az adott zenekar igényli, producerként is részt veszünk egy-egy dal elkészítésében, átformálásában. A produkciók felvétele általában egy teljes napot vesz igénybe, mely idő alatt felvesszük a sessionvideót, egy rövid trailert, majd zárásként a rádióinterjút. Rengeteg utómunka követi ezt a folyamatot, például mixing és mastering folyamat, videós utómunkák, a rádióműsor szerkesztése stb. A továbbiakban a forgatókönyv úgy szokott kinézni, hogy a megjelenés előtti napon (csütörtökön) kirakunk a Facebook-oldalunkra egy „beharangozó” videót, amelyben a heti együttes röviden (maximum egy percben) bemutatkozik és mond pár szót a felvett dalról. Ezt követően pénteken az elkészült dalt sessionvideó formájában feltöltjük a YouTube-csatornánkra, illetve egy rövid rész felkerül az Instagramra is.

A műsort Solymosi Kata vezeti majd

– Október 12-étől indul az erdélyi zenei tehetségek felkutatása. A SoundCam Productions műsora a Príma Rádióban, a Mix FM-en és a Friss FM-en is hallható lesz.

– A műsorokat a sessionvideók rögzítésekor vesszük fel, péntekenként premier formájában lesznek hallhatók az említett rádiókban és láthatók a YouTube-on az itt rögzített produkciók. A műsort Solymosi Kata huszonnégy éves zongorista vezeti, aki a Szegedi Tudományegyetem és a Kőbányai Zenei Stúdió hallgatója volt. Közvetlen modorával, zenei képzettségével és ismeretségével bensőséges beszélgetéseket tud folytatni a meghívottakkal.

Műfaji megkötések nélkül hívunk fiatal zenészeket (vagy várjuk jelentkezésüket),

akik lehetnek énekesek, dalszerzők, zenekarok, vagy akár a laikusok számára „láthatatlan” hangszeresek (pl. dobosok, basszusgitárosok, zongoristák, gitárosok), de hívunk DJ-ket, valamint zeneszerzőket is. Összegzésképpen elmondható, hogy fő célunk fiatal tehetségek megismertetése a szélesebb közönséggel.

Hamarosan tehetségkutatót is hirdetnek
A SoundCamp Productions projektje az Erdélyi Médiatér égisze alatt valósul meg, amely az állandó tehetséggondozás mellett nemsokára egy erdélyi tehetségkutatót is meghirdet.