Jobb világítás, nagyobb közbiztonság lesz Gyergyóalfaluban

Gergely Imre 2018. október 09., 21:21

Nagyon sok probléma volt azzal Gyergyóalfaluban, hogy a nem megfelelő minőségű közvilágítás miatt sötétek voltak az utcák. Ez a gond megoldódik hamarosan

Új, energiatakarékos világítótestekre cserélik a meglévőket. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Aláírták a kivitelezési szerződést, heteken belül elkezdődik, és várhatóan még

idén be is fejeződik az utcai lámpatestek cseréje, illetve az új világító-elemek felszerelése

– közölte Gáll Szabolcs, a település polgármestere.

A közvilágítás javítása már régebb óta tervezett beruházás, de kivitelezni csak most sikerült, annak is köszönhetően, hogy a helyi közbirtokosság vállalta az ehhez szükséges összeg 50 százalékának biztosítását. Az egymillió lejes összértékű fejlesztés költségeinek másik felét az önkormányzat finanszírozza saját forrásaiból.

Amint elkészül, lényegesen jobb világítás lesz az alfalvi és borzonti utakon, hiszen

nemcsak, hogy modernebbek és jobb világítást biztosítók lesznek az új lámpatestek, de a számuk is megkétszereződik.

Jelenleg ugyanis csak minden második oszlopon van lámpa, ezután azonban mindegyikre kerül. Ezzel, valamint a szintén újonnan felszerelt kameráknak köszönhetően a közbiztonság javulását várják az alfalviak.

Az sem elhanyagolható szempont ugyanakkor, hogy

a korszerűsödő közvilágítás 10 százalékkal kevesebb villanyáramot fog fogyasztani mint a jelenlegi, még úgy is, hogy megduplázódik a lámpatestek száma.

Új híd a Maroson
Gyergyóalfalu polgármestere lapunknak egy másik közelgő beruházásról is beszámolt. Alfalu szerencsésnek érezheti magát, hiszen a mezei utak javítására kiírt pályázaton a község bekerült a 8 nyertes közé. Ez annak köszönhető, hogy a falut átszelő országút és az ezt keresztező megyei út tehermentesítése valósulhat meg a mezei utak feljavításával, azaz a mezőgazdasági gépek nem nehezítik meg a közlekedést. Az egymillió eurós összértékű beruházás folytán 5 út újul meg, összesen 8 kilométer hosszúságban. Ugyanakkor egy új híd is épül a Maroson át, amely a Vágóhíd utcát és a Kápolna utcát köti majd össze, és egyben Alfalut és Borzontot.