Új inkubátorokat kaphatnak a kórházak, de ez még nem elég

Bíró Blanka 2018. október 09., 21:46

Romániában évente húszezer csecsemő születik idő előtt, és a koraszülöttek fele meghal. Ezen a mutatón javítanának új inkubátorok beszerzésével, de az eszköz önmagában nem elég. Észszerűsíteni kellene a rendszert.

Kellenek az új gépek, de az egészségügyi rendszerre is ráférne egy „frissítés”. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Cáfolják a lapunk által megszólaltatott szakemberek, hogy a koraszülött babák életét veszélyezteti a kórházak hiányos felszereltsége, az, hogy nincs elég életmentő inkubátor. A Digi24 hírtelevízió a napokban arról adott hírt, hogy Romániában évente tízezer koraszülött csecsemő veszíti életét, mert nincs elég, a koraszülöttek életben maradásához, megfelelő ellátásához szükséges inkubátor a kórházakban, késik az egészségügyi minisztérium programja, amivel inkubátorokat vásárolnának, sok esetben civil szervezetek biztosítják az alapfelszereltséget az újszülött osztályokon.

Az inkubátor olyan fontos, mint a lélegeztetőgép

Vass Levente, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője, az egészségügyi bizottság tagja lapunknak kifejtette, tudomása szerint soha egyetlen koraszülött nem veszítette életét azért, mert nem volt inkubátor, ahová betegyék. „Erre kiemelten figyelnek, hiszen a koraszülöttek számára az inkubátor olyan, mint egy lélegeztetőgép, anélkül a baba nem éli túl, ezzel nem lehet játszani” – szögezte le a szakpolitikus. Vass Levente hozzátette, az egészségügyi minisztérium 1117 korszerű inkubátor vásárlását tervezi, összeállították a dokumentációt, a közbeszerzési hatóság jóváhagyását várják. Az eszközöket a minisztérium költségvetéséből vennék, a programot három év alatt bonyolítják le.

„Ez tisztességes lépés, a számok megfelelők, hogy a régi inkubátorokat lecseréljék. Ha a minisztérium betartja ígéretét, ez a kérdés országszerte megfelelően rendeződik, bár most sincsenek gondok” – összegezte Vass Levente. A Maros megyei politikus szerint

23 nagy kórházat és 42 sürgősségi kórházat kell az utolsó generációs gépekkel felszerelni, a kisebb kórházaknak, ahol kevésbé intenzív az igénybevétel, a még jól működő, régi inkubátorokból is lehet átadni.

Emlékeztetett, hogy 2008-ban történt egy nagy méretű beruházás, akkor több gépet vásárolt a minisztérium, és minden nagyobb, megyeszékhelyi kórházba került elegendő inkubátor. Vass Levente kiemelte, a Mentsük meg a gyerekeket alapítvány adományokból vásárol kisebb kórházaknak inkubátorokat, ez jó kezdeményezés, mozgósítja az embereket az ügy támogatására.

Racionális átszervezésre van szükség

Meg kell találni az egyensúlyt a felszereltségben, nem kell száz inkubátor egy olyan kórházban, ahol öt-hat is elég – szögezte le megkeresésünkre Antal Álmos, a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház orvos igazgatója. A szülész-nőgyógyász szakorvos rámutatott,

előfordul, hogy az általa vezetett intézményben minden inkubátor foglalt, de az is megtörténik, hogy napokig mindegyik üres.

A kórházak között ilyen tekintetben jó az együttműködés, kisegítik egymást, azonnal tovább küldik a babákat, amint erre szükség van, mondta a szakorvos. Hozzátette, a kórházak számára különben pontosan szabályozzák, mit vállalhatnak: például a sepsiszentgyörgyi intézmény csak az 1500 grammnál nagyobb koraszülöttek ellátását vállalhatja, az ennél kisebb babákat kötelesek tovább küldeni. Antal Álmos szerint ezen a területen lenne szükség fejlesztésre,

szállítható inkubátorok kellenek, és azt is nehéz megoldani, hogy minden esetben szakorvos kísérje a babákat.

Hozzátette, a rendszert kellene racionálisabban átszervezni, pontosan feltérképezni, hol van szakorvos, szülés és inkubátor, hiszen nincs két egyforma kórház. „Be kellene szigorúan tartani a szabályokat:

egy kisebb kórháznál már az anyát oda kellene küldjék szülni, ahol egy kis koraszülött ellátására fel vannak készülve,

ugyanakkor fel kellene mérni a helyzetet, a szükségletekhez rendelni a szakorvost és felszerelést” – összegezte Antal Álmos. Rámutatott, a sepsiszentgyörgyi kórház felszereltségével nincsenek gondok, minisztériumi és világbankos támogatással, illetve a Mentsük meg a gyerekeket alapítványtól is kaptak inkubátort.

{A}

A háromszéki városban a koraszülések száma évek óta stagnál, a napokban is előfordult, hogy a sepsiszentgyörgyi kórházban egy súlyosan alultáplált édesanya adott életet koraszülött gyerekének. A Digi24 hírtelevízió tájékoztatása szerint Romániában a koraszülések száma kétszer nagyobb, mint az európai átlag. Az országban évente húszezer csecsemő születik idő előtt, és a koraszülöttek fele meghal. Országos szinten 250 intenzív terápiás hely van újszülötteknek, holott legalább kétszer ennyire lenne szükség. A Mentsük meg a gyerekeket alapítvány az év végéig összesen 88 szülészetnek vásárolt berendezéseket, ezzel mintegy negyvenezer gyermek megmentéséhez járul hozzá.