Megvan, mely területek mentén indítja gazdaságfejlesztő programját Székelyföldön a magyar kormány

Bíró Blanka 2018. október 09., 17:45

A mezőgazdaság, a fa- és erdőgazdálkodás, a turizmus és a piaci versenyképességet biztosító emberi erőforrás fejlesztése terén indít gazdaságfejlesztő programot Székelyföldön a magyar kormány.

A mezőgazdaság az egyik terület, amibe érdemes beruházni. Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

Elkezdték a székelyföldi nagyobb beruházások előkészítését, a három – Kovászna, Hargita és Maros – megyére kiterjedő program során nemcsak kis összegű támogatásokra, hanem nagyobb beruházásokra is igyekeznek forrásokat biztosítani – mondta el Sepsiszentgyörgyön Kozma Mónika, a magyar kormány erdélyi gazdaságfejlesztő programját lebonyolító Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója

Azonosították azt a négy legígéretesebb területet, ahová érdemes ma beruházni Székelyföldön: a mezőgazdaság, a fa- és erdőgazdálkodás, a turizmus és a piaci versenyképességet biztosító emberi erőforrás fejlesztése.

Kozma Mónika kifejtette, a mezőgazdaság kiemelten fontos ágazat, a minőségi élelmiszer megtermelése a cél. A Székelyföldre a kis családi, háztáji gazdálkodások jellemzők, ezért a mezőgazdasági integrátorok létrehozását tartják fontosnak, amelyek tevékenységébe több száz beszállító tudna bekapcsolódni.

{A}

A turizmuson belül az épített örökség felújítását tartják fontosnak, másrészt hatalmas Székelyföld egészség- és ökoturizmus potenciálja. A humán erőforrás témakörben a vállalkozók bevonásával a duális szakképzésben és célzott ösztöndíj programokban gondolkodnak.

Kozma Mónika elmondta, a de minimis jellegű kis összegű vissza nem térítendő támogatások mellett igyekeznek kidolgozni egy olyan programot, amely a felvett hitelek kamattámogatását teszi lehetővé, vizsgálják ennek a jogi lehetőségeit.