A pityóka mint fejlesztő segédeszköz

Baricz-Tamás Imola 2018. október 09., 18:29

Pityókás mulatságot tartottak a gyergyószentmiklósi Napsugár az Esőben Egyesület által működtetett értelmi sérülteket foglalkoztató napközi otthonban kedden. 

Az értelmi sérültek napközijében kedden a pityóka is fejlesztő segédeszköz volt Fotó: Baricz-Tamás Imola

Nagy jelentőséggel bírnak az évszakokhoz, ünnepekhez kötődő rendezvények az értelmi sérültek központjában – a sérült gyerekek és fiatalok számon tartják ezeket, készülnek azokra, hiszen színesebbé teszik hétköznapjaikat. A keddihez hasonló programokon ugyanis érdekes,

a megszokottól eltérő tevékenységen vehetnek részt a napközibe járók.

Fotó: Baricz-Tamás Imola

Csata Kinga, a fejlesztőközpont vezetője a programmal kapcsolatban ismertette, „minden tevékenység a pityóka körül zajlik ilyenkor. Ügyességi játékokat készítettünk elő a fiatalok számára, és csapatokban vettek részt a versenynek nevezett fejlesztő tevékenységeken”. Emellett a pityókás napon főtt pityóka került az asztalra, s volt tánc, szüreti mulatság is.

{A}

A „pityókás” tevékenységek ünneppé varázsolták az októberi hétköznapot, a fejlesztő pedagógusok kedvét azonban beárnyékolta, hogy még mindig nem talált megoldást az önkormányzat a másfél éve tartó lehetetlen állapot feloldására. Korábban is írtunk arról, hogy

a fejlesztő központ működési engedély nélkül, kevés szakemberrel kezdte el a tanévet.

{K1}

A jelenlegi helyzettel kapcsolatban az intézményvezető kifejtette, „az autista csoportot vezető szakember szeptembertől ment el, most még rosszabb helyzetben vagyunk. A megyei önkormányzattól és a tanfelügyelőségtől azt a választ kaptam, hogy a helyi önkormányzat kötelessége lenne megoldani a helyzetet, van erre törvényes keret. Sajnos a mai napig nem történt előrelépés, nincs megoldva a fejlesztő szakemberek alkalmazása”.

Fotó: Baricz-Tamás Imola

A nyár folyamán kiadott tanügyi rendelkezés értelmében, minden létező osztály mellé egy kisegítő pedagógust is kellene alkalmazni. A huszonhárom beiskolázottból több mint fele egyes fokozatú sérült, ami azt jelenti, hogy több pedagógusi posztot kellene kapjunk.

„A megyei tanfelügyelőségen egy fél posztot hoztak létre számunkra.

Két embernek még mindig nincs megoldva az alkalmazása, ezért lehetetlen az ide járó gyerekek és fiatalok minőségi fejlesztése

– fakadt ki Csata Kinga.

Fotó: Baricz-Tamás Imola

Meglátása szerint, az jelenthetne megoldást, ha az önkormányzatnál létrehoznának egy olyan részleget, melyhez a központ tartozna. Ezt már jó ideje kéri. „Az akkreditálást október végéig kell beszereznem, az iratcsomó a minisztérium asztalán van, várom a válaszukat. Pályázatokon dolgozom most is. De meddig? Mikor és ki fogja felvállalni, hogy bezárja a több mint húsz éve működő gyergyószéki értelmi sérültek fejlesztőközpontját?” – tette fel a kérdést a központ vezetője.