Jövőre maradhat a Homoródszentmárton és Homoródalmás közötti útfelújítás befejezése

Fülöp-Székely Botond 2018. október 09., 13:39

Közel 10 millió lejes állami támogatásból építteti újjá Hargita Megye Tanácsa a Homoródszentmárton és Homoródalmás közötti utat. Az alapozás már megtörtént, a munkálatok befejezésére azonban nagy valószínűséggel jövő évig még várni kell. 

A tervek szerint még idén elkészül a Homoródszentmárton határában épülő híd Fotó: Barabás Ákos

Haladnak a munkálatok a Leányerdőn átvezető úton, amelyet már sikerült kiszélesíteni, elhelyezték az átereszeket, és az alapozás is befejeződött – fejtette ki lapunknak Bíró Barna Botond, a megyei önkormányzat alelnöke. Mint mondta, a kivitelezőnek kell eldöntenie, hogy még idén leterítenek-e egy hat centiméteres átlagvastagságú alapréteget, vagy ezt jövőre hagyják. Erről nem csak az időjárás miatt kell dönteni, a szakemberek szerint ugyanis

egyelőre így kellene hagyni az utat, hogy tavasszal megvizsgálhassák, hol kell még megerősíteni az alapot.

Ezáltal elkerülhető volna például, hogy a már burkolt út süllyedjen meg. Természetesen a cél az, hogy jövőre csak az aszfaltozás maradjon. Késleltette némileg a kivitelezést, hogy a korábbi áradások elmosták a Homoródszentmárton határában lévő híd újjáépítésének idejére készített elterelőutat. A tervek szerint az új átkelőt már idén használhatóvá teszik.

A teljes munkálatra egyébként 9,62 millió lejes támogatásért pályázott sikeresen a megyei önkormányzat,

az építkezést pedig 2020-ig kell befejezni – tette hozzá Bíró.

{A}

Nemcsak a homoródalmásiaknak, hanem minden Homoród menti lakosnak régi vágya, hogy aszfalt kerüljön a megyei útra, hiszen ezáltal az üzemanyagköltségen is spórolva hamarabb juthatnak el Csíkszeredába, illetve Székelyudvarhelyre

– jelentette ki Tikosi László homoródalmási polgármester, megjegyezve, hogy turisztikai szempontból is jelentős útvonalról van szó. Hangsúlyozta, ő is szerette volna, ha már idén leterítik az aszfalt alaprétegét, de a kivitelezővel, illetve a megyei tanáccsal folytatott egyeztetései során az derült ki, hogy a munka ezen része valószínűleg jövőre marad. 
Jakab Attila homoródszentmártoni polgármester is pozitívan értékelt, valamint bizakodó volt a munkálattal kapcsolatban, úgy látja, hogy jövőben befejeződhet az építkezés.

Rosszak voltak a tervek, amelyek alapján a Homoródszentmárton és Homoródkeményfalva közötti utat kellett volna felújítani, ezért újra el kell készíteni a rajzokat

– magyarázta Bíró Barna Botond, hogy miért késik az építkezés az említett szakaszon. Mint mondta, a régi tervekkel egyebek mellett az volt a baj, hogy néhány helyen indokolatlanul magas lett az út szintje. „Egyszer már licitet hirdettünk a kivitelezésre, de legalább kétszáz kérdés jött a jelentkezőktől, így érvényteleníteni kellett a közbeszerzési eljárást. Azóta más tervező végzi a feladatot, így hamarosan meglesz az új dokumentáció. Remélhetőleg tavasszal itt is el lehet kezdeni a munkát” – részletezte.

A beruházás megkezdéséig kövezéssel tették járhatóbbá az utat.

Ezt egyébként Jakab Attila is megerősítette, hozzátéve, hogy a karbantartást végző céggel úgy egyeztek meg, az biztosít a helyi önkormányzatnak némi követ, amellyel a későbbiekben – noha megyei útról van szó – már ők is el tudják végezni a szükséges javításokat. Bíró Barna Botond megjegyezte,

nem kell tartani attól, hogy elveszítik a teljes projektre kapott több mint 10 millió lejes kormánytámogatást, hiszen a projektet legkésőbb 2020-ig kell befejezni.