Elhalasztották a csíkszeredai Gál Sándor tér felújítását

Barabás Hajnal 2018. október 14., 10:57

Kivárnak a csíkszeredai Gál Sándor tér felújításának megtervezésével, ugyanis összhangba szeretnék hozni a Kossuth Lajos utca, és a Temesvári sugárút érintett szakaszának rendezésével.

Évek óta elhanyagolt állapotban a Gál Sándor téri körparkoló, ráfér a felújítás Fotó: Veres Nándor

A Gál Sándor tér felújításához szükséges megvalósíthatósági tanulmány kidolgozására már tavaly decemberben szerződést kötött a csíkszeredai városháza. Azóta több változata is elkészült a dokumentumnak, de végül nem került sor annak szélesebb körű megvitatására, mert ezt az elképzelést összhangba szeretnék hozni a városközpontban tervezett európai uniós forrásokat felhasználó beruházásokkal.

{A}

Szőke Domokos, Csíkszereda alpolgármestere elmondta, év végéig le kellene záruljon a Kossuth Lajos utca és a Temesvári sugárút érintett szakaszának újrarajzolása. Ha ezzel elkészülnek, akkor az elképzelések függvényében,

annak figyelembe vételével, hogy milyen formában fog csatlakozni a Temesvári sugárút a Gál Sándor térhez, módosíthatják a tér rendezésének megvalósíthatósági tanulmányát.

Ez az oka, hogy egyelőre elhalasztották a Gál Sándor tér rendezésének ügyét. Az év végére többet lehet majd tudni, hiszen akkora kell a csíkszeredai önkormányzat benyújtsa a pályázati csomagot az európai uniós finanszírozásra a Kossuth Lajos utca korszerűsítésére, együtt a vasúti felüljáró, a távolsági buszállomás, a Hargita utca modernizálási elképzeléseivel.

A Gál Sándor tér felújítására egyébként idén 233 ezer lejt különítettek el a város költségvetéséből, többnyire a megvalósíthatósági tanulmányra. Többek között a Gál Sándor 1848-as honvéd ezredes mellszobra körüli parkos övezet, a játszótér, az egyelőre lezárt borvízforrás, illetve a kavicsozott körparkoló területének rendezését kell megoldani a tanulmányban. Amint lesz egy, az önkormányzat által elfogadott változat, akkor a lakóknak is bemutatják, hogy észrevételezzék azt.