Nem sietik el a kilövéseket

Simon Virág 2018. október 08., 20:59

Tizenöt medve kiemelését hagyták jóvá idén Maros megyében, és eddig négy nagyvadat lőttek ki. Most további kettőre kérnek kilövési engedélyt az elmúlt heti támadások miatt. A veszélyesnek ítélt medvék kilövésére adott engedély nem határidős.

Tizenöt kilövési engedélyt kaptak idén Maros megyében, négyet használtak fel eddig. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Sürgősségi munkacsoportot hívott össze Maros megye prefektusa, és a támadások helyszínein tájékozódott a medvehelyzetről. Voltak Görgényhodákon, ahol a múlt hét elején egy medve a déli órákban saját udvarukban támadt meg egy házaspárt, valamint elmentek Tokára is, ahol a falu határában sebesített meg a medve egy 28 éves nőt. Az áldozat sérülései olyan súlyosak voltak, hogy amputálni kellett a bal lábát.

A környezetvédelmi igazgatóság vezetője, Dănuţ Ştefănescu azt mondta, Maros megyében az elmúlt évben százhat medve kilövését kérték a szaktárcától a vadásztársaságok által benyújtott jelentések alapján, amiből

tizenötöt hagytak jóvá, és négy vadat lőttek ki eddig.

Görgényhodák környékén két medve kilövésére van engedély, és kérni fogják egy harmadik esetében is, amelyik most támadott a településen. Bala községben eddig csak a termést pusztította a medve, egy példány kilövésére van már engedély, de kérni fogják, hogy az emberre támadó nagyvadat is lőhessék ki.

{K1}

„A vadásztársaságok képviselői megígérték, hogy figyelni fogják a két települést és környékét, valamint azokat a példányokat, amelyekre már van engedély, beszállítják. Csak azokról a medvékről beszélünk, amelyek veszélyesek az emberekre meg a termőföldekre, és amelyek esetében van már engedély” – hangsúlyozta az igazgató.

A veszélyesnek ítélt medvék kilövésére adott engedély nem határidős,

és a szakminisztérium nem kéri számon a vadásztársaságokat, hogy miért nem éltek az engedély adta lehetőséggel.

{K2}

Maros megyében idén szaporodtak meg a medvetámadások, de a legtöbb esetben csak háziállatokat pusztított el és termést dézsmált meg a nagyvad. Júliusban és augusztusban Jedd környékéről jelentették több esetben, hogy juhokat és disznókat vitt el a medve.

Korábban Máthé Károly, a Maros megyei erdőfelügyelet vadkárokkal foglalkozó szakembere lapunknak azt mondta, napi szinten érkeznek bejelentések, hogy a medvék kárt tesznek a termésben, gyümölcsösben, kukoricásban, vagy esztenákról, tanyákról visznek el állatokat.

{A}