Továbbra is senki földje a csíkszeredai vasúti aluljáró – ennek megfelelően is néz ki

Kovács Attila 2018. október 09., 15:50

Meg kellene szüntetni azt az állapotot, hogy a csíkszeredai vasúti aluljáró a senki földje – ez a csíkszeredai önkormányzat szándéka is, amely átvenné ennek ügykezelését. Noha idén volt erről egyeztetés a CFR illetékeseivel együtt, az átadás ügye sem halad.

Fotó: Gecse Noémi

Idén áprilisban kereste fel a CFR országos vezetőségének küldöttsége Csíkszeredát, ahol a helyi elöljárókkal együtt megtekintették az elhanyagolt vasúti aluljárót, akárcsak a vasútállomáshoz közeli Erzsébet-parkot. Mindez azt szolgálta, hogy

Csíkszeredában több, vasúti védőövezetbe tartozó terület átkerüljön a vasúttársaságtól a város ügykezelésébe.

Azóta viszont nem történt semmilyen előrelépés, a város nem kapott értesítést arról, hogy bármi változott volna – tudtuk meg Füleki Zoltántól. Csíkszereda alpolgármestere szerint

fontos lenne megállapítani azt is, hogy állóeszközként kinek a tulajdonában, leltárában szerepel a létesítmény, mivel a városéban nem, de ezt még nem tudták meg.

A vasúti aluljáró most is szemétlerakónak néz ki. Állandó fertőzésveszély, nincs felelős Fotó: Gecse Noémi

Senki sem illetékes

A vasúttársaság brassói területi igazgatóságának vezetője már korábban jelezte érdeklődésünkre, hogy

az aluljáró, mint állóeszköz, nincs a tulajdonukban, ezért sem tudják biztosítani a működéséhez, karbantartásához szükséges feltételeket.

Ugyanezen okból a Szállítási Minisztérium keretében működő egészségügyi igazgatóságnak sem hatásköre a gyalogosoknak készült aluljáróban felgyűlő hulladék, és a közegészségügyi kockázatot jelentő helyzet miatt intézkedni, bírságolni. Hasonlóképp a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság sem teheti ezt meg, mert a létesítmény a vasúttársaság területén, vasúti védőövezetében található, és ők ott nem illetékesek – derült ki korábban.

Noha időnként a vasúttársaság kitakaríttatja, az aluljárót nem rendeltetésének megfelelően, hanem közvécének, szemétlerakónak használják, az emberi ürülék mellett állattetemek is előfordulnak ott.

Fotó: Gecse Noémi

Választ várunk

Éppen ezért több kérdéssel fordultunk most a Szállítási Minisztériumhoz a vasúti aluljáró helyzetéről érdeklődve. Azt kérdeztük először, hogy ki tudná tisztázni, és megállapítani, hogy a létesítmény állóeszközként kinek a tulajdonában van, mivel a város leltárában nem szerepel, és ugyanez a helyzet a vasúttársasággal is. Ugyanakkor azt is szeretnénk tudni, hogy

ha a tulajdonviszony kiderül, kinek a hatásköre intézkedni arról, hogy a vasúti védőövezetben található aluljárót, illetve az Erzsébet-parkot átadják a város ügykezelésébe, ahogy ezt a helyi önkormányzat kérte.

Azt a kérdést is feltettük, hogy az átadás mikor történhet meg, és mitől függ. A válaszokat írásban várjuk, ha megkapjuk, az ügyre visszatérünk.