Műgyepes sportpályát létesítenek, bővítik a kultúrotthon eszköztárát Csicsóban

Kömény Kamilla 2018. október 14., 12:36

Két pályázat megvalósítása is folyamatban van Csíkcsicsó községben: dolgoznak a csicsói kultúrotthon különböző eszközökkel való felszerelésén, valamint műgyepes focipályát építenek Csaracsóban.

Szépül, modernizálódik a kultúrotthon épülete Csicsóban Fotó: Gecse Noémi

Pár hete fogtak hozzá a csicsói kultúrotthon felszerelésének bővítéséhez, habár teljes körű felújítás is ráférne a létesítményre – avatott be Péter Lukács polgármester és Fábián-Szabó Katalin projektmenedzser. Hozzátették, szerettek volna a művelődési ház külső-belső tatarozására pályázni, de mivel az egy épületben van a polgármesteri hivatallal, így nagyon magas önrészt kellett volna vállalniuk, amit költségvetésük miatt nem tudtak megtenni.

Így amellett döntöttek, hogy különböző eszközök beszerzésére pályáznak az Országos Vidékfejlesztési Programba (PNDR).

A megnyert közel 200 ezer euróból többek között bútorzatot,

függönyöket, klímaberendezést, hang- és fénytechnikai eszközöket, táncszőnyeget vásárolnak, továbbá az alsó terembe szétszedhető színpadot, pulpitust, emellett a helyi zenészeknek, táncosoknak hangszereket, népviseleteket is beszereznek.

Mivel több tételből áll a pályázat vannak részei, amelyek kivitelezéséhez már hozzáfogtak – így a hűtő- és fűtőberendezések beszereléséhez –, de több esetben még zajlanak a közbeszerzések.

A készülő csaracsói műgyepes sportpálya. A tél előtt befejezik a kialakítását Fotó: Gecse Noémi

Műgyepes focipálya is lesz

Szintén a PNDR-pályázat révén építhetnek szabványméretű, műgyepes minifocipályát Csaracsóban az önkormányzat vendégháza mellett, amelynek megvalósításához több mint egy hete fogott hozzá a kivitelező.

A rendelkezésre álló közel 50 ezer euróból a pálya kialakítása, műgyeppel való beborítása, bekerítése, a reflektorok felszerelése is megvalósul a helyi sportkedvelők örömére.

Várhatóan még a tél beállta előtt befejezik a hátralévő tennivalókat a helyszínen – ismertették. Tegnapi ottjártunkkor ki voltak jelölve a pálya méretei, illetve dolgoztak már az alapjának kialakításával is

Rövidesen induló munkák
Mindezek mellett megkötötték már a kivitelezési szerződést a járdaépítési munkálatokra is – így rövidesen ahhoz is hozzáfoghat az építő cég –, de addig is várják azon helyiek jelentkezését, akik mindeddig nem csatlakoztak a víz- és szennyvízhálózatra, de a járda lefektetése előtt élnének a lehetőséggel. Mint ismeretes, Csicsóban a Helyi Fejlesztési Országos Program (PNDL) révén építenének közel öt kilométer járdát a községen áthaladó európai út két oldalán. Továbbá jelenleg zajlik a közbeszerzési eljárása két községi utak felújítására vonatkozó pályázat kivitelezésére, amelyeket a télen szeretnének lezárni, hogy tavasszal az aszfaltozás is elkezdődhessen. Az Országos Vidékfejlesztési Programba benyújtott pályázatukból 5,5 kilométernyi községi útra kerülhet aszfaltszőnyeg, míg a Helyi Fejlesztési Országos Program kínálta lehetőséggel öt kilométernyi utat javíthatnak fel, újjáépíthetnek egy hidat az Olton, és létrehozhatnak három kisebb hidat is – vetítette előre Péter Lukács.