Fellendítették a belföldi turizmust a vakációs utalványok – nincs már többé utazási holtszezon

Szász Cs. Emese 2018. október 08., 16:16

Míg pár évvel ezelőtt az október, november holtidőnek számított a turizmusban, ez ma már nem így van: lehetőség is van arra, hogy most menjünk kirándulni, és vállalkozó is akad, aki nem a főszezont részesíti előnyben, legyen szó akár egzotikus kirándulásról vagy egy hétvégi kiruccanásról a hegyekbe.

Rövid kiruccanásokra Brassó is közkedvelt célpont szokott lenni Fotó: Pixabay.com

Megváltozott a helyzet a turizmusban, nincsenek holtpontok, csak szezon és főszezon – állítja az utazási kedvről Kelemen Barna turisztikai szakember, az egyik marosvásárhelyi utazási iroda ügyvezetője. Mint rámutatott, pár évvel ezelőtt az október, november, de a március, április is holtszezonnak számított, amikor szinte senki nem ment üdülni, húsz évvel ezelőtt szinte mindenki július, augusztusban szabadságolt,

mára ez a trend azonban jócskán megváltozott és egész évben utaznak az emberek.

Van, aki most kirándul, van, aki előfoglal

„Most van, hogy szándékosan nem a főszezonban akarnak kikapcsolódni az emberek, hanem májusban mondjuk vagy októberben. Van egy főszezon persze, a június, július, augusztus, sőt

szeptember is már főszezonnak számít, ekkor üdül az emberek zöme, de szerencsére nem csak ekkor.

Jelen pillanatban is vannak még tunéziai charterjáratok egészen október végéig, de Egyiptomba egész évben lehet menni, az Egyesült Arab Emírségekben pedig éppen, hogy most indul be az élet,

Dubajban például most kezdődik a főszezon de Marokkó, Dél-Spanyolország, s Törökország is még mindig vonzó úti cél

– mondja az utazási szakember.

{A}

Rámutat, november elején pedig kezdődik a téli szezon, az emberek főként karácsonyi, adventi vásárokra mennek, általában autóbusszal, valamelyik aránylag közeli fővárosba: Prága, Bécs, Budapest, Krakkó, Varsó, Berlin is rendez már ilyen vásárokat. Aztán jön a szilveszter és a síszezon, de jellemző az is, hogy már jövő nyárra is gondolnak az emberek, s van, aki ilyen korán lefoglalja a jövő évi nyaralást.

Az emberek rájöttek, hogy megéri hamar foglalni, mert egyrészt akkor lehet választani az úticélok, szállások közt, másrészt olcsóbb is, egy család esetén, ahol két felnőtt, két gyerek van, több száz eurót is meg lehet spórolni.

Az az igazság, hogy április vége felé már kezdünk bajban lenni, mert októbertől áprilisig a repülőgépek hetven-nyolcvan százalékát lefoglalják” – fogalmaz Kelemen Barna, aki szerint az idei az elmúlt 15 év legjobb nyaralószezonja volt számukra.

A vakációs jegyek tulajdonosai 75 százalékban a tengerpartra szándékoztak kiruccanni Fotó: Fülöp-Székely Botond

Vakációs utalványokkal a tenger volt a fő cél

Fellendítették a belföldi turizmust a közszférában kiosztott vakációs utalványok, amelyek miatt tíz százalékkal emelkedett a turistaforgalom Romániában.

Kelemen Barna turisztikai szakember úgy véli, náluk is minden eddiginél többen vásároltak belföldi üdülést, éppen az utalványoknak köszönhetően. Bár az utazási irodák számára sok bürokratikus munkát jelent, a romániai szállásadók egy része pedig drágított is a jegyek miatt, a vakációs jegyek rendszerét mégis jónak találja a szakember.

Az volt a cél, hogy a romániai turizmust fellendítsék, ez érezhető már, és cél volt az is, hogy az emberek kikapcsolódjanak.

Éppen ezért nem is lehet eladni vagy továbbadni ezeket az utalványokat, bár láttam olyant, aki interneten árulta” – mondta a szakember. Rámutatott az emberek zöme meg is kapta, bár még vannak, akik sajnos még mindig nem, de

egy évig felhasználhatók az 1450 lejes utalványok.

Az jellemző, hogy a vakációs jegyek tulajdonosai 75 százalékban a tengerpartra szándékoztak kiruccanni, de a szezon vége felé már nem nagyon lehetett helyet kapni a román tengerparton. De érezhető volt ez máshol is, Kelemen Barna szerint

az üdülőtelepek mellett még a nagyobb városokban is jóval nehezebb volt szállást találni idén.

Októberben már jobb a helyzet ezen a téren, aki mostanában akarná felhasználni az üdülési csekkét, annak van miből válogatnia. „Most is érdemes elmenni a Duna Deltába vagy éppen a hegyekbe, Brassó környékét, Bușteni, Azuga, Predeal környékét mindenkinek jó szívvel ajánlom, de időjárástól függetlenül el lehet menni egy hosszú hétvégére is valamelyik wellness szállodába. Ezekre mind felhasználhatók az utalványok” – mutatott rá Kelemen Barna.