Székelyföldi megoldás a román centenáriumi fejléchasználatra

Bíró Blanka 2018. október 07., 20:08

Már több ízben felszólította a Kovászna megyei önkormányzatot a prefektúra, illetve a művelődési minisztérium, hogy használja a centenáriumi fejlécet a hivatalos iratokon, sőt a magyarellenes lépéseiről ismert Dan Tanasă fel is jelentette. Háromszéken kicsit elmerültek az arculati kézikönyvben, és elfogadható megoldásra bukkantak.

Fotó: Székelyhon-montázs

Kétnyelvű hivatalos centenáriumi fejlécet használ a Kovászna megyei önkormányzat. Tamás Sándor megyeitanács-elnök ezt azzal magyarázta, hogy már több ízben felszólította a prefektúra, illetve a művelődésért és nemzeti identitásért felelős minisztérium, hogy használja a centenáriumi fejlécet a hivatalos iratokon, sőt a magyarellenes lépéseiről ismert blogger, Dan Tanasă fel is jelentette.

„Utánanéztem a hivatalos dokumentumokban: a szabályzatokban azt írja, hogy

az állami intézményekben kötelező a centenáriumi fejléc.

Vitatható, hogy a megyei önkormányzat állami intézmény, vagy helyi közigazgatásként nem minősül annak, de nem akartam újabb vitát” – részletezte Tamás Sándor. Hozzátette, a centenárium arculati kézikönyvében rábukkant az évfordulós logó többnyelvű, a kormány által jóváhagyott változatára. A kézikönyvben számos nyelven, például angolul, németül, kínaiul, illetve magyarul is szerepel a jóváhagyott logó.

Érdeklődtünk a művelődési minisztériumnál, hogy használhatjuk-e a logó magyar nyelvű változatát, és erre rábólintottak

– részletezte a tanácselnök. Így péntektől a Kovászna megyei önkormányzat hivatalos dokumentumainak fejlécén román és magyar nyelven szerepel az 1918 – Ünnepeljünk együtt! felirat.

{A}

Tamás Sándor román újságíróknak kifejtette, „ne ijedjenek meg, ha ugyanazzal a logóval magyar nyelven is találkoznak a fejlécen, hiszen ha már kötelező, akkor legyen kétnyelvű”. A megyei tanács elnöke a feljelentésre kitérve elmondta, nem érti, hogy egy civil szervezet, egyesület, amelyet Dan Tanasă képvisel, milyen jogon kérheti számon az önkormányzattól, hogy milyen dokumentumokat használ, hiszen nem egy állami ellenőrző szervről van szó.