A gazdálkodás, a történelem és az ízek találkozása Csomafalván

Gergely Imre 2018. október 07., 14:43

Ami a kertekben, földeken termett, ami az istállókban, ólakban nőtt, és persze azok, akik gondozták, nevelték, hogy a családok asztalára kerüljenek, ők voltak főszerepben szombaton Csomafalván.

Nagy-Magyarország formájú házi kenyérből kaphatott mindenki egy-egy falatot, ami testvértelepülésekről érkezett lisztből készült, ezt a kenyeret áldotta meg, és egyben mondott áldást a gazdálkodókra Ferencz Antal plébános a csomafalvi gazdanapon. Nem csak ebben mutatták ki a csomafalviak a magyar kultúrához való ragaszkodásukat – jurta várta a kicsiket és nagyobbakat, lehetett íjászkodni és Pászka Lehel hagyományőrző lovasíjász produkcióját is megcsodálhatták az emberek.

A gazdálkodás és a magyar történelem, az ősi hagyományok máig megmaradó közös pontja a lótartás, a lovas életmód.

A gazdanapok egyik legnépszerűbb műsorszáma a rönkhúzató verseny volt, ahol a lovak méretétől függően több kategóriában és különböző nehézségű terheket kellett elvontassanak minél hosszabb távra a fogatok.

A rönkhúzató versenyt több százan követték figyelemmel

A nézők láthatták: modern technológia, traktorok, egyéb gépek használata mellett még ma is jól használható a ló a mezőn vagy éppen erdőkitermelésben, persze hozzáértő és állataikat megbecsülő gazdák keze alatt. Emellett a mai, lovas sport is helyet kapott a programban, díjugrató versenyen mérték össze ügyességüket gyermekek, fiatalok.

{A}

A magyar kultúrához, történelemhez, hagyománytisztelethez még egy fontos dologban kötődött ez a nap.

Idén október 6-án rendeztük meg az eseményt, ami a magyar nemzet gyásznapja is. Emiatt nincs nagy mulatozás a gazdanapon, de lehetőséget ad ez a dátum arra, hogy köszöntsük azokat, akik ma azt a földet művelik meg, amelyet őseink vérük árán őriztek meg

– fogalmazott Márton László Szilárd polgármester.

A csomafalvi gazdanap látogatói sosem maradnak éhesen, a korábbi években is számos szervezet főzött különböző ételeket itt, amelyből megvendégelhették a falusfeleiket és távolabbról érkezőket. Újdonság volt idén, hogy most a főzés versenyjelleget kapott.

Hat bográcsban főttek a vándor fakanál díjat megcélzó ételek

A közösség szerint mindegyik bográcsban kiváló ételek főttek, de a finomak közül a legfinomabbnak a „Pampák és csapata” étele bizonyult a zsűri értékelése szerint. Így ők vihették haza az első alkalommal meghirdetett verseny díját, a vándor fakanalat. Ezt jövőre a 2019-es évi gazdanap főzőversenye győztesének kell átadják majd, vagy persze megtarthatják, ha akkor is az ő főztjük bizonyul a legjobbnak. Zakuszkaverseny is volt. Itt Antal Ida készítménye nyerte el az osztatlan tetszést, hiszen nem csak a zsűri, de a közönség szerint is az ő zakuszkája volt a legfinomabb.