„Gyanús esetek” a népszavazás első napján

Agerpres 2018. október 06., 20:43

Huszonkilenc bejelentés érkezett lehetséges szabálysértésekről vagy bűncselekményekről a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendum kapcsán – közölte szombaton este Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő.

Fotó: Agerpres/Simion Mechno

„A szavazás első tíz órájában 29 bejelentés érkezett lehetséges szabálysértésekről vagy bűncselekményekről, ezek közül négy nem igazolódott, a többit megoldották, vagy kivizsgálás alatt áll. Öt kihágás miatt összesen 6100 lej értékben róttak ki bírságot, öt másik esetben bűnügyi kivizsgálást indítottak” – idézi a szóvivőt az Agerpres hírügynökség.

{K1}

  • Bukarestben egy személyt a csendőrök fogtak el, miután egy asztalról elvett több mint 80 szavazólapot és megpróbált elfutni, ellene lopás miatt indult eljárás.
  • Egy Dolj megyei községben választási csalás miatt indult eljárás a polgármesteri hivatal egy alkalmazottja ellen, akit egy állampolgár jelentett fel, hogy több személy helyett szavazott. A rendőrség 17 személyi igazolványt talált az illető gépkocsijában, az okmányokra rá volt ragasztva a Votat feliratú matrica.
  • Botoșani megyében egy vidéki polgár a 112-es egységes hívószámon jelentette, hogy nem engedték szavazni a megyeszékhely egyik szavazókörzetében. A hatóságok vizsgálják az ügyet, az illető egy másik körzetben adta le voksát.
  • Giurgiu megyében egy település polgármestere ellen nyomoznak, aki állítólag arra biztatta egy polgári esküvő résztvevőit, hogy menjenek el szavazni.
  • Kolozs megyében vizsgálják azt az esetet, amelyben egy pszichés betegnek a választási bizottság egyik tagja segített szavazni, majd a kijáratnál a település polgármesterével találkozott, aki pénzt adott neki.
  • Gorj megyében egyik választási bizottság tagjai a belügyisek kísérete nélkül indultak el a mozgóurnával.

{A}

A belügyi szóvivő elmondta azt is, hogy az országszerte előzetes letartóztatásban lévő, szavazati joggal rendelkező 674 személy közül 513-an kértek mozgóurnát, közülük 17 óráig 447-en szavaztak.