Akikre gyermekeinket bízzuk – a pedagógusok világnapját ünnepelték

Molnár Melinda 2018. október 06., 11:00

Az iskolások verses köszöntői, virágai, a kórusművek, majd Kudlik Júlia és Szvorák Katalin Szeretettel című lemezének gondolatai és dallamai mondtak köszönetet Székelyudvarhelyen a pedagógusok világnapi ünnepségén azoknak, akiknek szeptembertől már nem szólt az iskolacsengő.

Fotó: Veres Nándor

„Ha a szellemi Erdélyt keresem, századokkal dacoló megtartó erejével, az iskolák kapuján kell – ténylegesen vagy gondolatban – benyitnom. (...) Tudás, szorgalom, helytállás az iskolákban serken fel, teljesedik ki, érlelődik későbbi művekké” – idézte Beke György gondolatát Szász Zoltán, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) területi elnöke. Majd azoknak az udvarhelyszéki óvónőknek, tanítóknak, tanároknak adta át az Emberi Erőforrások Minisztériuma Pedagógus Szolgálati Emlékérmet, akik idén nyugdíjba vonultak és legalább huszonöt évet tanítottak.

Fotó: Veres Nándor

Október 5-e, a pedagógusok világnapja arra is utal, hogy az UNESCO és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 1966-ban ezen a napon fogadta el a pedagógus jogokról szóló, százötven paragrafusból álló határozatot – emlékeztetett Bitai Magdolna, az ünnepet szervező székelyudvarhelyi Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztárának (NYÖP) az elnöke.

{A}

Másodszor tartottak közös ünnepséget a helyi polgármesteri hivatallal illetve a RMPSZ udvarhelyi szervezetével, amelyen a nyugdíjba vonuló pedagógusokat köszöntötték, ugyanakkor

azokra a tanárokra is emlékeztek, akik meghatározó szerepet játszottak az udvarhelyszéki oktatásban.

Emléklappal köszöntötték a 80. és 90. életévüket betöltött pedagógusokat, valamint hálát mondtak Dániel Lujzának, illetve Zsombori Lajosnak a NYÖP nyugalmazott pedagógusainak összefogásáért.

Fotó: Veres Nándor

Az ünnepségen a Páll Gyula nyugdíjaskórus Csutak Ildikó vezényletével a néhai Bán Miklós és Lakatos Imre udvarhelyi zenetanárok kórusműveit, népdalfeldolgozásait énekelte. Fülei Andrea, Madaras Anita és Szőcs Gazdi Eszter kisdiákok szavaltak.

Az anyai ágon udvarhelyi kötődésű Kudlik Júlia, a Magyar Televízió Örökös Tagja és a felvidéki születésű Szvorák Katalin Kossuth-díjas népdalénekes olyan lemezt állítottak össze, ahol Kudlik Júlia saját gondolatai hangzanak el a szeretetről egyházi és világi megközelítésben, és ehhez kapcsolódnak az énekek. A két hangon előadott közös hitvallás reményt keltő és örömüzenet volt a volt Stúdió moziban tartott péntek esti ünnepségen.

Őszi kulturális napok a NYÖP-nél

Az Idősek hónapja nyitányaként az udvarhelyi Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztáránál őszi kulturális napokat tartottak a héten. A Szeressétek az öregeket! hívó gondolatú rendezvénysorozat kirándulással indult, szüreti bállal, kiállítás-megnyitóval, filmvetítéssel, nosztalgiázással folytatódott. Új feliratot kapott a NYÖP-székház, és emlékfalat azok a pedagógusok, akik sokat tettek a nyugdíjasok intézményéért illetve az életük delén túljutottak közösségi programjaiért.