Szerelem-tanösvény: hogy a gyerekek ne kallódjanak el

Pethő Melánia 2018. október 05., 17:52

Rendhagyó módon, a művészetek és az irodalom nyelvén szólt az ige, az ima a gyergyószentmiklósi Szent Anna Gyermekvédelmi Központ péntek délelőtti hálaadó szentmiséjén a Szent Miklós templomban. Böjte atya neveltjeit Herczegh Anita is elkísérte az eseményre.

Az emlékezés, a hálaadás szellemében zajlott a gyergyószentmiklósi templomban tartott esemény, amely egy több állomásos körútnak volt a része Fotó: Pethő Melánia

Bár szokatlan időpontban, pénteken délelőtt 10 órától hirdettek szentmisét a Szent Miklós templomban, népes hívőközösség gyűlt össze, hogy Böjte Csaba, ferences szerzetes gyergyószentmiklósi neveltjei mellett együtt adjanak hálát a Dévai Szent Ferenc Alapítvány 25 éves fennállásáért. Az alkalom pénteki időzítése nem volt véletlen: a katolikus egyház egy nappal korábban, október 4-én ünnepelte az alapítvány névadója, Assisi Szent Ferenc emléknapját. Az emlékezés, a hálaadás szellemében zajlott a gyergyószentmiklósi templomban tartott esemény, amely egy több állomásos körútnak volt a része.

{A}

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány támogatójaként rendszeresen ellátogat Böjte Csaba atya gyermekvédelmi központjaiba Herczegh Anita. A gyergyószentmiklósi Szent Anna otthonba visszatérő vendégként érkezett pénteken.

Támogatjuk az otthont, és keresztgyerekünk is van itt. Őket, meg az összes gyereket meg szoktuk látogatni

– mondta el Áder János köztársasági elnök felesége. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány tevékenységét méltatva azt mondta, a tény, hogy mára hatalmas mérteket öltött Böjte Csaba kezdeményezése, jelzi, hogy mekkora igény, szükség volt rá.

Herczegh Anita visszatérő vendég. Az otthonban nevelkedő gyerekekkel és a nevelőkkel együtt vett részt a hálaadó szentmisén Fotó: Pethő Melánia

Égető szükség van arra, hogy ezeknek a gyerekeknek segítséget, otthont, támogatást nyújtsunk

– fogalmazott. Kiemelte, „az, hogy Böjte Csaba létrehozta és működteti a Szent Ferenc Alapítványt, és nekünk van ami mellé állnunk, az atyának a megköszönhetetlen jósága miatt van.” Az alapítvány otthonaiban nevelkedő gyermekekről pedig úgy nyilatkozott, „fantasztikus élmény találkozni velük. Jó helyen vannak az otthonban, meleget, melegséget, ételt és minden támogatást megkapnak, de az ölelés, az nekik sosem elég...”

A pénteki ünnepségen kezdésként Szent Ferenc életéről szóló színdarabot mutattak be Csaba testvér nagyszalontai neveltjei, majd a zene, a vers nyelvén folytatódott a hálaadás: Várnagy Andrea, magyarországi zongoraművész Zenevarázslat nevű programját hozta el Gyergyóba. Lányával, Lilivel négykezeseket játszva szólaltatták meg a dallamokat, egy-egy darab után magyarázattal szolgálva a műről, szerzőjéről.

Az alapítvány nagyszalontai neveltjei színdarabban mutatták be Szent Ferenc életét Fotó: Pethő Melánia

A program célja, hogy közelebb vigye a fiatalokhoz a klasszikus zenét, a négykezes előadásmód pedig vágyat keltsen bennük a közös zenélésre. Az egyes zeneművek előtt, mintegy rávezetésként a darabok hangulatára, verseket is hallhattak a résztvevők Várnagy Andrea előadásban, illetve tőle jött a biztatás is:

a sikertelenség ne szegje kedvét senkinek.

A kudarcok után fel kell állni, a hibákból le kell vonni a következtetéseket, és kitartó munkával, hittel folytatni kell az elkezdetteket.

Böjte Csaba atya hasonló gondolatokkal tarisznyálta fel a jelenlévőket. Saját példával mutatott rá, hogyan élhető át a jónak lenni jó élménye, kiemelve, hogy

sokszor egészen egyszerű cselekedetek is erőt adhatnak a kishitűség legyőzésére, az irgalmasság felemelő élményének megtapasztalására.

Kapcsolódva a versekkel színesített zongorakoncerthez, Csaba testvér Petőfi Sándor szerelmi életéből vett részletek elmesélésével adta hírül: tervben van a Szerelem-tanösvény megalapítása. Várnagy Andreával közös célként jelentette be: a versek, a zene segítségével kívánják létrehozni a „tanösvényt”, amelynek az önismeret kérdéskörétől az udvarláson, jegyességen, házasságon át a gyermekvállalás témájáig kilenc állomást terveznek.

Hogy miért foglalkozik ilyen kérdéssel egy pap, egy gyermekvédelmi szakember? Azt gondolom, hogy ha nagyobb tüze lenne a szerelemnek, kevesebb gyermek lenne az utcákon. Ha jobban, szebben kötődnének a fiatalok életre szóló házasságokban egymáshoz, lehet, hogy én be kellene adjam a kérésemet a munkanélküli hivatalhoz

– fogalmazott Böjte atya.