Ki bírja a legjobban az asszonyt? Csomafalván kiderítik

Pethő Melánia 2018. október 05., 14:56

A gazdák ünnepére készül Csomafalva, szombaton tartják a Bognyeső- és gazdanapot. Az aradi vértanúk emléknapjára időzített rendezvényt koncertek, buli nélkül szervezik, hangsúlyt fektetnek a hagyományos életmód és mesterségek bemutatására.

A gazdák mellett a gazdasszonyok is kiemelt figyelmet, szerepet kapnak az őszi rendezvényen. Archív Fotó: Tamás Gyopár

Újdonság idén, hogy a labdarúgópályáról a közbirtokosság székhelyére (Fő út 14. szám) költöztetik a rendezvényt, de a helyszínváltás nem jelenti azt, hogy elmaradnának a hagyományos programszámok. Mint az utóbbi években, ezúttal is lesz terménygyűjtés Böjte atya csomafalvi gyermekei számára – a Páli Szent Vince Napközi Otthon részére a pénteki napon adakozhatnak a helyiek, a megszokott módon.

Az adománygyűjtő szekerek meghatározott órarend szerint járják végig a falut, így senkinek nem kerül külön nehézségbe célba juttatni adományát. 

Szombaton reggeltől sötétedésig kínálnak programokat a szervezők. A fakanálforgatóknak érdemes már a korai órákban megjelenni a rendezvény helyszínén, hogy kellőképpen előkészülhessenek a reggel kilenc órakor rajtoló főzőversenyre. Akik az ünnepi felvonuláshoz csatlakoznának, fél tízig kell a gyülekezőponthoz, a templom elé érjenek, a szervezők kérése szerint lovakkal, szekerekkel.

A közbirtokosság székhelyén a megnyitóbeszédek és a papi áldást követően kezdődnek a látványos programszámok. Előbb a Mocorgók Néptáncegyüttes fellépését, majd lovas ügyességi versenyt, díjugratást és a rönkhúzó versenyt nézhetik meg a résztvevők. Közben megszemlélhetik a kiállított kis- és haszonállatokat, amikkel a gazdák – díj reményében – versenybe is benevezhetnek.

Délután 2 órától ételkóstoló szerepel a programban, illetve ekkor adják át az Év zakuszkája és a Vándorfakanál főzőverseny díjait is a szervezők.

Szórakoztatónak ígérkezik a Bognyesőverseny és gazdanapi játékok név alatt meghirdetett délutáni programpont, aminek keretében rönkfűrészelés, gumicsizma- és csutakhajítás, petrencésrúd-tartás, almavadászat, asszonycipelés jelentik a versenyszámokat. Pászka Lehel lovasíjász-világrekorder bemutatóját délután öt órától nézhetik meg az érdeklődők.

{A}

A gyermekeket délelőtt a HalVirág Bábszínház előadással és kézműves foglalkozással várja, és lesz óriás társasjáték is, továbbá legendáriumos mesék megtekintése, arcfestés, íjászkodás is szerepel a gyermekprogramok között.

A gazdanapon „fásszínházat” is működtetni fognak a szervezők. Itt, a Székelyföldi dokumentumfilm-szemle közreműködésével vetítésre kerül Bán József – Az év lagzija; Daczó Dénes – Székely lóra, székely; Zsigmond Attila – Lekvár; Fábián Andor – Elaludtam bajuszomat című filmje. Az események sora tombolasorsolással, tábortűzzel zárul.

Az aradi vértanúkról való megemlékezésre vasárnap, a nagymise után kerül sor a Hősök Emlékművénél. A részletes program megtalálható a gyergyócsomafalvi önkormányzat honlapján és Facebook-oldalán.