Kicsi, de hasznos projektekre nyertek finanszírozást udvarhelyszéki községek és vállalkozók

Fülöp-Székely Botond 2018. október 04., 18:00

Összesen 1,4 millió euró értékben nyertek európai uniós támogatást a pályázók a Sóvidék–Hegyalja LEADER Egyesület által meghirdetett lehetőségek révén – hangzott el a székelyszentkirályi kiértékelőn.

Kisebb projektek megvalósítását segíti a LEADER, de ezek mind hasznosak vidékfejlesztési szempontból Fotó: Barabás Ákos

A rendelkezésükre álló összeg 70 százalékát, vagyis 1,4 millió eurót pályáztatott ki sikeresen a Sóvidék–Hegyalja LEADER Egyesület – derült ki egy csütörtöki, Székelyszentkirályon tartott kiértékelőn. A pályázók jó része már meg is kötötte a finanszírozási szerződést az Európai Unióval, két esetben pedig ez még folyamatban van.

Egyetlen pályázat érkezett be a LEADER program szociális és közszolgáltatások infrastruktúrájának bővítése kategóriájában, amely egy idősek számára létrehozandó felsősófalvi nappali foglalkoztatóközpont terveit taglalta. Erre 118 ezer eurós támogatást sikerült szerezni.

A Zetelaki Közbirtokosság biomassza készítéséhez szükséges eszközök megvásárlásáért pályázott,

és projektje megvalósításához közel 137 ezer eurót nyert. A tüzelőanyagot Sikaszóban fogják elkészíteni.

{A}

A vállalkozóknak meghirdetett pályázati lehetőségek voltak a legnépszerűbbek, ugyanis összesen nyolcan adtak le dokumentációt, nagyobb értékben, mint az erre elkülönített 200 ezer eurós összeg. Éppen ezért csak négy pályázó kaphatott segítséget elképzeléseinek megvalósításához a pontrendszer szerinti kiértékelések alapján, további három esetben pedig várólistára kerültek a projektek.

A nyertesek filmkészítéshez, építkezéshez szükséges eszközök, illetve topográfiai felszerelések megvásárlását tervezik. Korondi, máréfalvi és varsági vállalkozókról van szó. 

Kicsi, de hasznos projektek

Már hat éve indít vidékfejlesztési programokat a térségben a Sóvidék–Hegyalja LEADER Egyesület, ami az Európai Unió kevés jó intézkedései közé tartozik – jelentette ki Bálint Elemér Imre oroszhegyi polgármester, az egyesület tagja. Mint mondta, kis projektek finanszírozását segítik, ugyanakkor ezeket nem lehetne megvalósítani, ha más, nagyobb uniós kiírások mentén próbálkozna valaki. „Úgy érzem, hogy csupa hasznos projekt finanszírozását segítjük elő” – fogalmazott, megköszönve a csapat munkáját.