Elkezdődött az Őszi Vásár, vasárnapig áll a bál

Kovács Eszter 2018. október 04., 17:14

Köszöntőkkel, közös koccintással nyitották meg a 26. Őszi Vásárt csütörtök délelőtt Székelyudvarhelyen. Találkozási lehetőség, alkalom az üzletkötésekre, valamint hagyomány már a kiállítás, amely a térség legfontosabb gazdasági rendezvényévé nőtte ki magát.

A sportcsarnokban és környékén több mint 150 kiállító várja a látogatókat Fotó: Barabás Ákos

„A székelyudvarhelyi, udvarhelyszéki vállalkozások több mint két évtizede, 26 éve az Őszi Vásárral szimbiózisban élnek. A vásár nemzetközivé nőtte ki magát, több száz kiállítót és több ezer látogatót vonz. Ez a magas szám arról tanúskodik, hogy térségünk vállalkozóinak jövőbe vetett bizalma egyre csak növekszik” – hangsúlyozta Gálfi Árpád városvezető.

Az eseményen jelent volt Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Konzulátusának főkonzulja is, aki az anyaország és Erdély, illetve Székelyföld közötti gazdasági kapcsolatok fontosságáról beszélt. „Az Őszi Vásár lehetőséget teremt arra, hogy a minőségi magyarországi termékek piacot találjanak itt, Székelyföldön, és ugyanennyire fontos az is, hogy a székelyföldi termékek, vállalkozások megjelenhessenek az anyaországi piacon. Az ilyen rendezvények közvetlen hasznukon túl viszont nagy szerepet töltenek be a személyes kapcsolatépítésben, a nemzeti kohézió erősítésében is” – fogalmazott.

A főkonzul ugyanakkor fontosnak tartotta az anyaország gazdaságpolitikájának alapelvét is tolmácsolni, mégpedig hogy világkereskedelmi háború zajlik, amelynek vezérlő elve már nem a globális világpiacra törekvés, hanem a nemzetgazdaságok, a nemzeti érdekek védelme. 

{A}

A vásárnyitót követően délután a Hargita Business Centerben vette kezdetét az idei gazdasági konferencia és üzletembertalálkozó. A járulékos programokat – a Borfesztivált és a Székely Termékek Kulturális Fesztiválját – péntek délelőtt nyitják meg, a szabadtéri színpadon ugyanakkor fellép a No Sugar, Abodi-Nagy Blanka és Olti Attila, Simó Annamária és zenekara, valamint Szőcs Reni is.

Nyeremények a szerencséseknek

A vásár és kiállítás számos nyereménnyel kecsegtet: a belépő egyben tombola is, amellyel értékes ajándékokat, egyebek mellett Székelyhon napilap-előfizetést is nyerhetnek a látogatók. A sorsolás pedig jövő héten lesz a Príma Rádióban. Továbbá a helyi polgármesteri hivatal standjánál a Tourinfo turisztikai információs iroda közreműködésével több díjat is kisorsolnak, a fődíj pedig egy isztambuli utazás.