Versenyképességet erősítenek a romániai magyar közgazdászok

Bíró Blanka 2018. október 04., 17:27

A technológiai fejlődésével hatalmas átalakulásokon megy át a világ, benne a pénz világa is – az új kihívásokra próbálnak válaszokat találni a Romániai Magyar Közgazdász Társaság tagjai hétvégi sepsiszentgyörgyi vándorgyűlésükön.

Szőcs Endre, az RMKT alelnöke, Bogdán Laura, a Kovászna megyei fiókszervezet elnöke, illetve Gyerkó László RMKT-elnök a sajtótájékoztatón Fotó: Bíró Blanka

A vállalatok versenyképességének a növeléséről, az üzleti és pénzügyi környezet változásairól, a technológia fejlődéséről tanácskoznak a hét végén Sepsiszentgyörgyön a romániai magyar közgazdászok.

{A}

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) pénteken és szombaton a székelyföldi városban szervezi meg a 27. Vándorgyűlését, a társaság legfontosabb szakmai rendezvényére

300 résztvevőt várnak, hat szekcióban harminc szakember tart előadást.

Mint Gyerkó László, az RMKT elnöke csütörtöki szentgyörgyi sajtótájékoztatóján rámutatott, a Versenyképesség 2020 – kié legyen a XXI. század? mottóval megszervezett kétnapos programsorozat alatt bel- és külföldi szakemberek segítségével keresik a választ arra a kérdésre, hogy milyen kommunikációs eszközökkel, stratégiákkal növelhetik vagy tarthatják meg a versenyképességüket a vállalatok.

A pénz világa átalakulóban van, a szolgáltatások egy része áttevődik online felületekre, nincs szükség fizikai kapcsolatra a pénzintézetekkel, egyre több letölthető alkalmazás jelenik meg, ezekkel az olcsó szolgáltatásokkal a klasszikus bankrendszer már nem tudja felvenni a versenyt, ám ennek használatára a vállalkozóknak is fel kell készülniük

– vázolta a hétvégét meghatározó fő irányvonalat Gyerkó. Mint részletezte: a közelmúlt gazdasági válságával kapcsolatos társadalmi problémákat elemzik, a pénzügyi öngondoskodás előnyeire és hátrányaira is rávilágítanak, hiszen újra vannak olyan jelek, melyek a fegyelmezett pénzügyi szemlélet alkalmazására ösztönöznek.

A plenáris előadásokon kívül megtartott hat tematikus szekcióülésen arról tanácskoznak, hogy a pénzügy, az ügyviteli informatika, a mezőgazdaság, a turizmus, a marketing és a „fintech”, azaz pénzügyi technológia milyen módon tud hozzájárulni a versenyképesség javításához.

Az RMKT elnöke arra is kitért, hogy a mezőgazdaság egy folyamatos fejlődésben levő ágazat, világszinten hatalmas kihívás egyre többet termelni, de közben odafigyelni a természetre, és helyt állni a klímaváltozás kihívásai közepette.

Egy tanulmány szerint 2030-ig Európában egy gazdának 256 személy számára kell megtermelnie az élelmet, ma 26-nál tartunk

– hangsúlyozta Gyerkó László. Hozzáfűzte: a turizmus szintén egy felívelő ágazat, ezzel kapcsolatban sokszor elhangzik, milyen a Székelyföld és Erdély jövőképe, ezért fel kell mérni, hol áll az ágazat, mit kell változtatni, elemzik például Kovászna megye turisztikai brandjét. Gyerkó László arra is felhívta a figyelmet, hogy a vándorgyűlés jó alkalom a kapcsolatteremtésre, háromszáz ember cserélhet tapasztalatot, akár üzletet is köthetnek egymással.

Napjaink egyik legnagyobb kihívása, hogy a jól képzett fiatalok külföldön próbálnak szerencsét, erre is keresik megoldást a találkozón. Bogdán Laura, az RMKT Kovászna megyei fiókszervezetének elnöke a sajtótájékoztatón rámutatott, jó példákat, karriereket, megoldásokat vonultatnak fel,

fiatal előadók vázolják, miként lehet boldogulni a Székelyföldön,

a Z generáció tagjai arról is beszélnek, hogyan látják magukat a 21. században a Székelyföldön. A sepsiszentgyörgyi vándorgyűlésre nem csak közgazdászokat várnak, hanem bárkit, aki gazdasági témák iránt érdeklődik. Az előadók között van Bogdan Chiritoiu, a Romániai Versenyhivatal elnöke, Domokos László, a Magyar Állami Számvevőszék elnöke, Dr. Bak László, a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese, Bakacsi Gyula kutató professzor, Dr. Antal Zoltán sepsiszentgyörgyi kutató, vagy Novák Károly Eduárd paralimpiai bajnok, a Román Kerékpárszövetség elnöke. Volt előzetes regisztráció,  de az érdeklődők a helyszínen is válthatnak szakmai jegyeket – közölte Bogdán Laura.