Különleges római útra indulnak a felcsíki egyházi kórusok tagjai

Kömény Kamilla 2018. október 05., 09:06

Népes zarándokcsoport indul pénteken Felcsíkról Rómába, hogy ott énekelhessenek a Magyarok Nagyasszonya búcsún, imádkozhassanak Márton Áron boldoggá avatásáért és részt vegyenek a jövő heti pápai meghallgatáson.

Rómában fognak együtt énekelni a felcsíki egyházi kórusok tagjai. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Nem mindennapi zarándokútra készültek a felcsíki egyházi kórusok tagjai az elmúlt időszakban: négyszáz fő Rómába való utazását szervezték meg. Mint arról Incze Sándor, a szépvízi kántor beszámolt, mikor kórusuk 2015 októberében a Magyarok Nagyasszonya búcsúján szolgált, a szentmise után Somorjai Ádám Vatikánban dolgozó magyar diplomata azt ajánlotta nekik, hogy hozzanak zarándokcsoportokat Erdélyből, hogy tudja tolmácsolni jelenlétüket.

{A}

Továbbá Kovács Gergely, Márton Áron boldoggá avatási ügyének posztulátora is buzdította őket, hogy újra zarándokoljanak majd vissza, s a boldoggá avatási eljárás előre mozdításáért imádkozzanak – ezzel is hallatva hangjukat a Szentatyánál. Megfogadva a tanácsot a kántor és a szépívzi plébános, Gábor Zoltán megosztotta az ötletet a felcsíki karvezetőkkel és plébánosokkal, közben a római ügyintézőjük, Fanea József atya felvette a kapcsolatot a vatikáni Magyar Nagykövetséggel, s így idén tavasszal hozzáfogtak az út részleteinek kidolgozásához.

A Gábor Zoltán plébános, Incze Sándor kántor és a Hargita Megyei Művészeti Népiskola által szervezett, pénteken induló zarándoklaton – amellyel Márton Áron püspöknek az erdélyi egyházmegye élére való kinevezése 80. fordulójáról is megemlékeznek – a felcsíki kórusok 400 tagja vesz részt.

Az útjuk célja egyrészt, hogy imádkozzanak Márton Áron boldoggá avatási ügyéért, emellett

október 8-án énekelni fognak a Magyarok Nagyasszonya-kápolna búcsúünnepén,

amelyet a nagy létszámra való tekintettel rendhagyó módon nem a kápolnában, hanem a Szent Péter-bazilika katedra-oltáránál mutatnak be – a búcsú főcelebránsa Palánki Ferenc Debrecen-Nyíregyházi megyéspüspök lesz. Október 10-én indulnak vissza Rómából a zarándokok, előtte azonban még részt vesznek a pápai meghallgatáson, ahol

ajándékként egy nagy méretű fotókönyvet adnak át a pápának, benne a zarándoklaton résztvevők községeinek a bemutatásával.

A kiadványt Ferencz Győző szerkesztette, a benne szereplő fényképeket dr. Fodor István és Dezső László készítette. Utóbbi eseményeken székely ruhát visel majd a közel félezer csíki zarándok – ismertette a részleteket a kórusvezető.

Szentmise a zarándokcsoportnak

Október hetedikén, vasárnap a zarándokcsoportnak mutatnak be szentmisét a római Szent Ignác-templomban, amelynek főcelebránsa Gábor Zoltán szépvízi plébános lesz, a szentbeszédet pedig Fanea József atya mondja.