Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál: 24 ország 48 filmje versenyez

Szász Cs. Emese 2018. október 04., 14:37

Huszonnégy ország 48 rövidfilmje került be az előzsűrizés utána a 26. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál versenyprogramjába. Az idei, november 7. és 11. között zajló fesztiválon meglepően sok animációs filmet neveztek, és szép számmal akadtak erdélyi magyar és román versenyfilmek is.

Archív Fotó: Bereczky Sándor • Forrás: Gáspárik Attila Facebook-oldala

A szeptember 20-ai határidőig hetven országból 1050 alkotást –

624 kisjátékfilmet, 159 dokumentumfilmet, 147 animációt és 120 kísérleti filmet – neveztek be a versenyre.

Az előzsűri végül 48 kisfilmet válogatott be a versenyprogramba. Ezek 24 országból érkeztek, közülük 29 kisjátékfilm, 13 animáció, 5 kísérleti film és – meglepetésre – mindössze egy dokumentumfilm.

Az Ármeán Otília kommunikációkutató, egyetemi adjunktus, Durst György producer, Hartyándi Jenő független filmes, a Mediawave Film és Zenei Együttlét igazgatója és művészeti vezetője, Radu Vasile Igazság vizuális művész, filmrendező, Schneider Tibor filmrendező, valamint Marcel Ţintar film- és színházi rendező alkotta előzsűri által beválogatott filmek listája megtekinthető a Maros megyei MADISZ weboldalán.

Az előzsűri egyik tagja, Ármeán Otília lapunknak elmondta, hogy idén a tavalyihoz képest kicsit más rendszerben dolgoztak, otthon is volt lehetőségük megnézni a filmeket előre. Majd a MADISZ székhelyén négy napig gyakorlatilag reggeltől estig filmet néztek.

„A benyomásom az volt, hogy jóval több animációs film volt az idén, és sok nagyon jó film. Sok alkotás érkezett Spanyolországból, de Oroszországból is. Ugyanakkor látszik az is, hogy

van már erdélyi filmes oktatás is, hiszen sok erdélyi magyar rövidfilm érkezett, de román filmekből is szép felhozatalt kaptunk

– mondta az előzsűrizés után a marosvásárhelyi Sapientia egyetemi adjunktusa.

A 26. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon, amely november 7. és 11. között zajlik majd a marosvásárhelyi Kultúrpalotában.