Erdély egyetlen szelídgesztenyésének termésünnepe

Molnár Melinda 2018. október 04., 12:55

Minden értelemben terménybőséggel kecsegtet idén a homoródkarácsonyfalvi szelídgesztenyeliget hagyományos ünnepe. A szombaton megrendezendő, tizenötödik gesztenyefesztivál a gyermekeknek szüretet tartogat, a felnőtteknek pedig gazdag kulturális és gasztronómiai élményeket.

Gesztenyesütést is tartanak. Archív Fotó: Pál Árpád

A Fenyves melletti, több mint százéves gesztenyés Székelyföld hét csodája közül az első. Az ültetvény fölötti Levente téren október első szombatján termésünnepet tart a Dungó Kulturális Egyesület. Idén a rendezvény társszervezője a Homoród–Küküllő Leader Egyesület lesz. 

Programkínálat

Szombaton reggel a helyi rezesbanda fúj toborzót, tíz órától fogadják a vendégeket a fesztiválhelyszínen, majd a Leader-sátorban elkezdődik a helyi termékek kiállítása és vására. A tizenegy órai díszes bevonulást követően a Homoród menti Hagyományőrző Hannover Huszárok az aradi vértanúk emléke előtt tisztelegnek. A megnyitó után a Leader-sátorban szakmai előadások lesznek, egy órától pedig Sármási-Bocskai Jánossal fesztiválrádió működik.

{A}

Fél kettőkor a karácsonyfalvi rézfúvósok összeállításával rajtol a kulturális műsor. Zilinczki Nóra Hanna népdalcsokrát a Forgórózsa néptánccsoport előadása követi, majd a székelyzsombori fúvószenekar muzsikál, és a cserépfalvi Szabó László énekel. A Cickom énekegyüttes népdalcsokra és a marosvásárhelyi Fagyöngy citerazenekar következik, majd a térzenét a helyi, illetve zsombori fúvósok biztosítják.

Lesz gesztenyesütés és belőle készült finomságok kóstolója,

a gyermekeket pedig kézműves-foglalkozásokra várják.