Pályaudvar lesz a csíkszeredai buszállomásból

Kovács Attila 2018. október 15., 22:10

Jelentősen átalakul a csíkszeredai távolsági autóbusz-állomás, amennyiben a tervbe vett, európai uniós támogatással elképzelt fejlesztések megvalósulnak. A távolsági buszok nem parkolhatnak az új létesítményben, csak a városi tömegközlekedés járművei, és forgalmi változásokra is kell készülni.

Ilyen lesz a távolsági autóbusz-állomás az átalakítás után Fotó: Forrás: Kedves Attila

Nem lesz többé állomáshely, ahol folyamatosan parkolhatnak a távolsági buszjáratokat üzemeltető cégek járművei, hanem csak indulási és érkezési oldal, ahol

a buszok felveszik, illetve leteszik az utasokat, majd továbbhaladnak – ez az egyik legfontosabb változás a csíkszeredai távolsági autóbusz-állomás tervezett átalakítását illetően.

Ha elkészül, a létesítményre jobban illik majd a buszpályaudvar megnevezés, mint a most használt állomás.

A buszállomáson nem parkolhatnak a távolsági járatok, ha megtörténik az átalakítás Fotó: Gecse Noémi

Két részre osztják

Véglegesítés előtt áll a csíkszeredai távolsági autóbusz-állomás felújításához, átépítéséhez készült legújabb megvalósíthatósági tanulmány, amellyel a Regionális Operatív Program keretében a megyeszékhelyek számára európai uniós alapból biztosított célirányos támogatásért pályázik idén a város. Mint Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester kérdésünkre ismertette,

a terv szerint két részre oszlik majd az állomás területe, az egyik rész a városi buszjáratok számára lesz fenntartva, és ott lesz ezek végállomása is,

számukra a Hargita utca irányából biztosítják a ki- és behajtást.

{A}

A másik részen

a távolsági autóbuszok kapnak helyet, amelyek a Brassói útról térhetnek be a kijelölt beállóhelyekre, ahol az utasok leszállnak, kissé távolabb, az indulási oldalon pedig az utasfelvétel történik.

Külön helyük lesz a nemzetközi járatoknak, és lesz egy tranzitzóna is, ahová a városon csak áthaladó távolsági buszok állhatnak be.

Fotó: Gecse Noémi

Födött peronokat alakítanak ki, a közvetlen környezet is jelentősen megváltozik az átalakítással

– magyarázta a polgármester. Hosszabb várakozásra, parkolásra a távolsági buszjáratok járműveinek itt nem lesz lehetőségük, ezt a helyet máshol kell kijelölni – tudtuk meg. Ráduly szerint a távolsági buszok parkolásának megoldása még hátravan, de van még két év, ezalatt megtalálják a megfelelő helyet.

Forgalmi változások

Forgalmi változtatásokat is terveznek az átalakítás során, így például

a buszállomást keletről határoló Villanytelep utca kétirányú közlekedése ismét egyirányúvá változik, úgy, hogy csak a Mérleg utcától a Hargita utcai körforgalomig tartó szakasza lesz járható.

Fotó: Gecse Noémi

A buszállomásra a mostani Villanytelep utcából lehet majd behajtani, a Brassói úti csatlakozásnál épült körforgalomtól indulva. Az állomásépületről az a döntés született, hogy jelenlegi formájában megmarad – ismertette Ráduly, aki úgy értékelt, hogy nincs értelme ledózerolni, és újat építeni helyette. Igaz, az elképzeléseknek korlátokat szabott az épület, de a gazdasági szempontokból, és az kivitelezéshez szükséges idő miatt határoztak úgy, hogy marad ott, ahol van, kissé átalakítva, és korszerűsítve – tudtuk meg.

Két tanulmány már volt
Csíkszereda helyi önkormányzata 2011-ben vásárolta meg az autóbusz-állomást, a vételárba a megyei önkormányzat is belepótolt. A területért és az épületért Csíkszereda önkormányzata egy városközponti beépítetlen telket, illetve 777 500 euró értékkülönbözetet adott akkor a tulajdonosnak. 2011-ben készült az első megvalósíthatósági tanulmány a felújításra, az ott meghatározott 2,3 millió lejes összeget az akkori önkormányzati képviselő-testület túlzottnak találta, és a tanulmányt nem fogadták el. 2016 tavaszára egy második tanulmány is készült, ez elfogadta az önkormányzati képviselő-testület. Az akkori elképzelés szerint 22 buszparkolót, 5 taximegálló-helyet, 8 férőhelyes ügyfélparkolót, illetve 18 férőhelyes személyzeti parkolót alakítottak volna ki, a munkálatok becsült értéke 2,6 millió lej volt. Erről a tervről, és a felújításról a küszöbön álló, jelentősebb értékű fejlesztés érdekében mondtak le.