Mindenkinek megérte a szelektív hulladékgyűjtés

Barabás Hajnal 2018. október 04., 09:07

Közös érdeke fűződik a szelektív hulladékgyűjtéshez a lakosságnak, a hulladékgazdálkodási vállalkozásoknak, illetve a csomagolóanyag-gyártó és értékesítő cégeknek. A cél, hogy minél kevesebb szemét kerüljön a lerakókba, és minél többet újrahasznosítsanak a hulladékokból.

Üveg is nagy mennyiségben gyűlt. Újrahasznosítják Fotó: Csíkrákos község Facebook-oldala

A Környezetvédelmi Alapba évente illetéket kell befizetniük azoknak a csomagolóanyag-gyártó és értékesítő cégeknek, amelyek nem bizonyítják be hogy szelektíven visszagyűjtötték újrahasznosítás céljából a törvény által előírt csomagolóanyag-mennyiséget.

{A}

Ez a mennyiség változik különböző csomagolóanyag-típusonként: üveg, papír esetében a piacra dobott mennyiség 60 százalékát kell szelektíven visszagyűjteni, fém és alumínium esetében 50, a fa 15, és a műanyag 22,5 százalékát. Ugyanakkor

az önkormányzatoknak is évente a szemét 35 százalékát újra kell hasznosítaniuk,

ez az arány pedig 2020-ra el kell érje a 60 százalékot.

Mindezen tényezők arra sarkallják az érintetteket, hogy minél több szelektív hulladékot gyűjtsenek be a lakosságtól. Ebből a célból szervezték meg a nagyszabású hulladékgyűjtési akciót szeptember 21–27. között a csíkszeredai hulladékgazdálkodással foglalkozó Eco-Csík Kft., valamint a szolgáltatási területén lévő önkormányzatok, közösen az Amigo, a Harplast és az Eco Bálint Recycling Kft.-vel.

Vidéken és Csíkszeredában is nagy mennyiség gyűlt, hozzávetőleg 300 tonna üveg, papír, műanyag, fém és egyéb újrahasznosítható hulladék. Jelenleg azon dolgozunk, hogy típusonként összesítsük és szortírozzuk

– számolt be Pál Tamás, az Eco-Csík Kft. igazgatója. Eloszlás szerint 60 százalékát teszi ki ennek a mennyiségnek az üveg, 30 százalékát a karton és a papír, és a fennmaradó rész pedig műanyag. Az igazgató hozzátette, mindenkinek megérte az akció, hiszen a lakosok vásárlási utalványt kaptak cserébe a hulladékért, a cégeknek pedig a begyűlt mennyiséggel kevesebb hulladék után kell a Környezetvédelmi Alapba illetéket befizetni.

Ugyanakkor a begyűjtött szelektív hulladék mennyiségével az önkormányzatok is jól jártak, mert a kötelező 35 százalékos hulladék-újrahasznosítási arány teljesítéséhez egyre közelebb kerülnek. Az igazgatótól tudjuk,

Csíkszeredában tavaly a hulladékok 30 százalékát használták fel újra, és úgy számolnak, hogy idén az év végéig elérhetik a 35 százalékos arányt.

András Zoltán, Kászonaltíz polgármestere megkeresésünkre elmondta, nagyon hasznosnak találja a hulladékgyűjtési akciókat, mindamellett, hogy most már a kászoni lakók is egyre többen külön gyűjtik zsákokban a szelektív hulladékot, amelyet a kapuk elöl rendszeresen elszállít a szolgáltató.

Tavasszal és ősszel hasznos ilyen akciókat szervezni, amikor nagytakarítással készülnek az emberek a nyárra, vagy a télre

– jegyezte meg. Hozzátette, a múlt heti kampány során is számos újrahasznosítható hulladékot tudtak begyűjteni a lakóktól.

Az akció egyik szervezőjét, az Amigo vállalkozást is megkérdeztük, Doru Vancu környezetvédelmi felelős munkatársuk elmondta, számukra megérte ezt az akciót megszervezni, még úgy is, hogy költsége volt többek között a vásárlási utalványoknak, a szállításnak, a szervezésnek és az akcióban dolgozóknak. Tőle tudjuk, hogy jövőtől változik a vonatkozó jogszabály, és így a hulladékok újrahasznosítását nem tudják többé a helyi hulladékgazdálkodási céggel megoldani, hanem kötelesek lesznek szerződést kötni felelősségátvállaló szervezetekkel (Organizaţiile de Transfer de Responsabilitate – OTR), amelyekből alig van tíz engedélyezett vállalkozás az országban.

A cégeknek havonta kell vezetniük a termelt és begyűjtött hulladékmennyiséget, évente pedig jelentést kell benyújtaniuk erről a Környezetvédelmi Alapba, valamint a megyei környezetvédelmi ügynökségekhez. Mint Puskás Évától, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség munkatársától megtudtuk, a 2017-es évre vonatkozó jelentést idén március végéig kellett a cégeknek benyújtaniuk, kivéve azoknak, akik szerződést kötöttek egy felelősséget átvállaló szervezetekkel (OTR). Az megyei ügynökséghez leadott jelentések feldolgozását ugyan már elvégezték, de nem tudnak pontos adatokkal szolgálni mindaddig, amíg Bukarestben is jóvá nem hagyják az összesítést. Annyit viszont az intézmény munkatársa elmondott, hogy

évről évre növekszik az újrahasznosított hulladék mennyisége, ugyanakkor ezzel párhuzamosan egyre több háztartási szemetet termelünk.