„Sertéspestises megyéből” érkező sofőr nem lehet ennyire könnyelmű, ha Székelyföldre jön – büntetés a vége

Bíró Blanka 2018. október 03., 20:34

Öt sofőrt bírságolt meg a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság, mert megszegték a sertéspestis terjedésének megfékezésére hozott intézkedéseket.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni az állatok szállításával kapcsolatos szabályokat. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Az igazgatóság szakemberei Kovászna megye határainál – rendőrségi és csendőrségi segítséggel – állítottak fel szűrőket, hogy ellenőrizzék a bejövő forgalmat, és így fedezték fel a szabálysértőket. A megbírságolt járművezetők autói azokban a megyékben vannak bejegyezve, amelyekben már elterjedt az afrikai sertéspestis, és állati eredetű terméket szállítottak onnan vagy oda. Sikó-Barabási Sándor főállatorvos rámutatott, a probléma az volt, hogy

élő állatok szállításához nem igényelték a területi állatorvostól a szükséges engedélyeket, a gépkocsikat pedig nem fertőtlenítették.

Azért is bírságoltak még, mert a szállítmány útja, vagy az állatok eredete nem volt pontosan visszakövethető. Visszafordítottak ugyanakkor a megyehatárról tizenegy tonnányi állati eredetű hulladékot. Az ellenőrök összesen 4500 lejre bírságoltak – summáznak az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság közleményében. Az ellenőrzéseket még folytatják.

{A}