Hargita megyei diákokhoz küldi beszélgetni román kollégáit a lemondott tanügyminiszter

Székelyhon 2018. október 03., 15:20

A múlt héten lemondott oktatási tárcavezető, Valentin Popa egy szerdai sajtótájékoztatón kifejtette, „saját fülével tapasztalta meg”, hogy a kisebbségi oktatásban részt vevő gyermekek a legelemibb párbeszédre sem képesek románul.

Valentin Popa Hargita megyei diákok körében. Nem talált a szó. Archív Fotó: Gecse Noémi

„Egyszerű kérdéseket intéztem a gyermekekhez. Az egyik képviselő azt mondta, hogy felnőtteknek való kérdéseket tettem fel nekik. Kérdem én, az, hogy »Viszontlátásra«, felnőtteknek való? Mert még erre sem tudtak válaszolni” – idézi az Agerpres hírügynökség Popát.

A volt tanügyminiszter ugyanakkor felhívást intézett a képviselőkhöz és szenátorokhoz, hogy mielőtt jóváhagyják a románnyelv-oktatásra vonatkozó rendelet kisebbségek által kifogásolt cikkelyének visszavonását,

látogassanak el ezekbe az osztályokba, és beszéljenek ők maguk ezekkel a tanulókkal, hogy lássák, mennyire ismerik a román nyelvet.

Valentin Popa múlt héten mondott le miniszteri tisztségéről, mert nem volt hajlandó hozzájárulni az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek által kifogásolt, románnyelv-oktatásra vonatkozó rendelet visszavonásához. Az augusztusban kiadott rendeletben az állt, hogy azokban az iskolákban, ahol valamely nemzeti kisebbség nyelvén folyik az oktatás, az elemi osztályokban is szakképzett román nyelv és irodalom tanároknak kell tanítaniuk a román nyelvet. A kormány végül még a miniszter lemondásának napján sürgősségi rendeletben rögzítette, hogy a kisebbségi tannyelvű elemi osztályokban az illető osztály tanítója fogja oktatni a román nyelvet.

{K1}

{A}