Nem kevés pénzt költenek arra, hogy megelőzzék és visszaszorítsák a korrupciót Maros Megye Tanácsánál is

Székelyhon 2018. október 03., 14:51

Az alkalmazottak képzésével, szórólapok és tájékoztató kisfilmek készítésével próbálják megelőzni és visszaszorítani a korrupciót a Maros Megyei Tanácsnál és a hozzá tartozó intézményekben.

Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

A Maros Megyei Tanács vezetősége tegnap sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy  elkezdte a Nemet mondunk a korrupcióra elnevezésű projekt megvalósítását. A beszámoló szerint  a projekt fő célkitűzése

kialakítani és hatékonyabbá tenni a Maros Megyei Tanácsnál a korrupció megelőzését és visszaszorítását, javítani az integritást az intézmény teljesítményének növelése érdekében, átláthatóbbá tenni a döntéshozatali eljárásokat.

A projekt keretében gyakorlatba ültetik a 2016-2020 közötti Országos Korrupcióellenes Stratégiában megfogalmazott, a korrupciós kockázatok és veszélyforrások azonosítására kidolgozott módszertant. A Maros Megyei Tanács és az alárendelt intézményekben dolgozó  alkalmazottak kiképzik, hogy alkalmazni tudják az etikára, integritásra és döntéshozatalra vonatkozó előírásokat a korrupció megelőzése és visszaszorítása érdekében.

Tájékoztatják a lakosságot, hogy milyen szerepe van a korrupciós cselekedetek leleplezésében és megelőzésében.

1000 szórólapot osztanak ki és 150 plakátot ragasztanak ki a korrupció megelőzéséről és visszaszorításáról.

A projekt várt eredményei: olyan eljárások és monitoring eszközök elfogadása a Maros Megyei Tanács szintjén, amelyek lehetővé teszik a korrupciós cselekedetek kockázati tényezőinek azonosítását, illetve amelyek hozzájárulnak a korrupció megelőzéséhez és visszaszorításához; olyan intézkedések gyakorlatba ültetése, amelyek az integritásra vonatkozó szabványok alkalmazását segítik a Maros Megyei Tanács szintjén.

Összesen 180 személy fog képzésen részt venni:  a megyei tanács alkalmazottai: 101 közalkalmazott, az elnöki kabinet 4 tagja, a megyei tanácsosok.

35 személy (köztük a megyei tanács elnöke és két alelnöke),  az alárendelt intézmények alkalmazottai: 20 menedzser, 20 alkalmazott, akik ezentúl az etikai tanácsadó feladatait kell ellássák. A projekt összköltsége 399 841,20 lej, amelyből 7996,83 lej a megyei tanács önrésze.