Gyergyóban nem várnak tovább: ismét fizetésessé teszik a parkolást

Gergely Imre 2018. október 03., 13:57

Hamarosan újra fizetni kell a parkolásért Gyergyószentmiklós központi részén és több más forgalmasabb közútja mentén kialakított parkolóhelyeken. Az erről szóló szabályzattervezetet közszemlére tette az önkormányzat, várják a lakosság észrevételeit, módosítási javaslatait.

Napközben nagyon nehezen lehet üres parkolóhelyet találni a főtéren Fotó: Gergely Imre

Komoly ellenszenvet érzett a gyergyószentmiklósiak nagy többsége a fizetéses parkolás iránt, de amióta ez nem létezik, sokan belátták, szükség van rá, hogy a jelenleg tapasztalható káosz megszűnjön, rend alakuljon ki ezen a téren. Az önkormányzat azt tervezi, hogy újra fizetéskötelezettséget vezet be a város főterén és a központhoz közeli utcákban. Október 12-ig lehet a parkolási szabályzatot megtekinteni, észrevételezni. Amikor viszont a szabályzat életbe lép,

Gyergyószentmiklóson három különböző zónát jelölnek ki a parkolás szempontjából.

Az A zóna a főteret, a park körüli parkolóhelyeket jelenti. Itt a jelenleginél kevesebb, azaz 68 parkolóhely lesz, és további öt a mozgássérültek számára fenntartva.

„A szándék, hogy a főtérre a lehető legkevesebben jöjjenek autóval, és a legrövidebb időt töltsék itt az autók. Aki kocsival érkezik, az minél hamarabb intézze el az itteni ügyes-bajos dolgait, és távozzon. Szűnjön meg az a jelenség, hogy mindenki itt hagyja az autóját akár egész napra, és emiatt, akinek itt lenne dolga, vagy éppen a városnézőbe érkező turista nem talál parkolóhelyet” – fogalmazott Nagy Zoltán polgármester a szabályzattervezetet ismertetve. Hozzátette, az említettek miatt

nem lehet majd olyan bérletet váltani, ami a Szabadság térre lenne érvényes.

Ugyanakkor itt lesz a legdrágább is a parkolójegy. Harminc percnyi parkolásért 1,5 lejt kell fizetni, és legtöbb két órára lehet egy alkalommal jegyet váltani. Nem lesz ide érvényes napijegy sem.

{A}

A B zóna a főtérre vezető, illetve a központhoz közeli forgalmasabb utak mentén kialakított parkolóhelyeket jelenti, és C zónát is kijelölnek, ahol kedvezményesebb lesz a parkolójegy ára. A B zónában 30 percre 1 lej, a C zónában 50 baniba kerül majd a parkolójegy. Ezeken a helyeken már napijegyek is lesznek, amelyek 8, illetve 4 lejbe kerülnek majd a terv szerint. Ebben a két zónában havi, három hónapra, fél vagy teljes évre érvényes bérletet is lehet majd váltani. A havi bérlet 50 lejbe kerül, a hosszabb időtartamokra kedvezményesebben lehet bérletet venni, egy évre például 400 lejért.

Emlékeztetőül: a korábbi fizetéses parkolási rendszerben egységesen 40 percre lehetett parkolójegyet váltani 1 lejért. Fontos tudnivaló, hogy a parkolóhelyek száma városszinten összességében nő, de számos helyen, az átjárók közelében megszűnik majd a parkolási lehetőség a gyalogosok biztonságának érdekében.

Parkolási jegy vásárlása munkanapokon 8 és 17 óra között kötelező, hétvégén és ünnepnapokon nem szükséges.

A hatályos törvények értelmében nem szabad folytatni a korábbi eljárást, vagyis a parkolójegy-vásárlást elmulasztók autóinak „megbilincselését”, ez azonban nem jelenti azt, hogy megéri majd fizetés nélkül parkolni. Felárat kell majd fizetni.

A „bliccelők” a főtéren 24, a másik két zónában 16 lejt kell fizessenek.

A büntetések kirovása a parkolóőrök feladata lesz, de a helyi rendőrök is intézkedhetnek.

Nagy Zoltán elmondta, szándék az is, hogy olyan járművet is működtessenek, amellyel a tilosban parkoló autókat elszállíthatják. Külön figyelnek majd ugyanis azokra, akik a kijelölt parkolóhelyeken kívül olyan helyeken állomásoznak autóikkal, ahol a közlekedési törvény tiltja ezt.

Több lesz a fizetésköteles parkolóhely

A terv szerint 688 parkolóhelyen lesz kötelező a jegyváltás, a parkolási zónák kialakítása a következő lesz. A zóna: Szabadság tér, 73 parkolóhely. B zóna: Fürdő utca, Budai Nagy Antal utca, Márton Áron utca (Szabadság tér és Fogarassy Mihály utca között), Fogarassy Mihály utca, Kossuth Lajos utca (a főtérközeli szakasz), Gyilkostó sugárút (a Salamon Ernő Gimnázium szakaszán), 212 hely. C zóna: Bălcescu utca, Testvériség sugárút (Virág negyedi szakasza) Kossuth Lajos utca (a Pacsirta utcáig), Békény utca, Rózsa utca, Kórház utca, Miron Cristea utca, 403 hely. Elemzik még a lehetőségét, hogy a Testvériség sugárút Bucsin negyedi szakaszán is fizetésessé váljanak a parkolók.

Az majd a parkolási szabályzat elfogadása után dőlhet el, hogy ki fogja működtetni a parkolási rendszert. Az önkormányzat szándéka, hogy saját hatáskörben, külső vállalkozás bevonása nélkül végezze ezt a tevékenységet. Ennek két feltétele van: az egyik, hogy az illetékes kormányzati szakhatóságnak jóvá kell még hagynia a szükséges személyzeti létszám alkalmazását, és nyilván pénzkérdés is, hiszen parkolóautomatákat, illetve egyéb eszközöket kell vásárolni (a régi parkolójegy-kibocsátó automaták a City Parking tulajdonában vannak).

A terv az, hogy szakaszonként vezetik be a fizetéses parkolást az erre kijelölt helyeken, amint lehetségessé válik a személyzet számának növelése és további parkolóórák felszerelése.

Nem terveznek fizetéses parkolást a lakónegyedek belső utcáin, de hosszabb távon itt is változásokra lehet számítani.

A negyedek rendezése során új parkolóhelyek jönnek létre, amelyeket az ott lakók bérelhetnek majd ki, így folyamatosan biztosítva autójuknak a parkolási lehetőséget.