Megduplázódtak az iskolai kiadások: hiába ingyenes a közoktatási rendszer, mélyen zsebbe kell nyúlniuk a szülőknek

Molnár Rajmond 2018. október 07., 11:05

Csak elméletben ingyenes a romániai közoktatási rendszer, ugyanis a szülőknek számos többletköltséggel kell számolniuk, amennyiben nem szeretnék, hogy gyerekük hátrányos megkülönböztetésben részesüljön – mutat rá egy friss kutatás.

Sokba kerül a szülőknek az iskolakezdés. Hát még a tanév... Fotó: Veres Nándor

Nyolc év alatt megduplázódtak az iskoláztatási költségek Romániában:

míg 2010-ben átlagosan 1490 lejt kellett költenie a szülőknek egy gyerek iskolai kiadásai után egy tanévben, 2018-ban ez az összeg 3093 lejre növekedett

– mutat rá a Mentsétek meg a Gyermekeket (Salvaţi copii) Egyesület legfrissebb, 2018-as kutatása, amelyet a szervezet által 2010-ben elvégzett azonos felmérés adataival hasonlítottak össze. A kimutatás készítői úgy fogalmaztak, ismét bebizonyosodott, hogy csak elméletileg ingyenes az oktatás Romániában, ugyanis

azok a gyerekek, akiknek családja nem rendelkezik a szükséges pénzforrásokkal, sok esetben hátrányos megkülönböztetésben részesülnek a közoktatási rendszerben.

{A}

Mire kell költeni?

A legtöbb pénzt a különböző iskolai- és tanórai kellékekre, kiegészítő tankönyvekre és munkafüzetekre, illetve a rossz állapotú iskolák, tantermek felszereltségének javíttatására költik el a szülők. Mindez azért, mert a hazai tanintézetek többségére jellemző az emberi erőforrások hiánya, az oktatási anyagok rossz minősége és az iskolai épületek kritikus állapota, amelyek jelentősen hozzájárulnak a tanköltségek emelkedéséhez – állítja a kutatás. Megemlítik, emellett még

számos többletkiadással kell számolni, amennyiben a szülők azt szeretnék, hogy gyerekük minőségibb oktatásban részesüljön, továbbá, hogy ne lógjon ki a sorból az iskolatársai közül.

Mindemellett évekkel ezelőtt lényegesen kevesebb iskola melletti vagy épp utáni foglalkoztatás volt, mint manapság, amelyek mivel nem ingyenesek, szintén többletkiadásokat eredményeznek.

Fotó: Veres Nándor

Egyenlőtlenség az iskolában

Megállapították, az utóbbi években jelentősen növekedett az iskolaelhagyó gyerekek száma országszerte, az Európai Unió tagállamai között elsők vagyunk e téren, ez pedig nyilván összefüggésbe hozható a hatalmas többletköltségekkel a közoktatási rendszerben. A magas iskoláztatási kiadások a hazai közoktatási rendszer egyik legnagyobb, és mihamarabb orvoslásra szoruló problémái közé tartoznak, mivel hátrányos megkülönböztetést okoznak az iskolások között, ez pedig kihat tanulmányaikra, későbbi életükre is, és ahogy az előbbi példa mutatja, lemorzsolódást okoz. A gyermekek közötti egyenlőség a minőségi oktatás egyik alapismérve, ennek az ellentéte pedig jelentős társadalmi probléma, ezért reformokra van szükség e téren – írták.

Rejtett költségek

László Károly, a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója úgy látja, tény hogy a tanításnak vannak rejtett költségei, viszont a konkrét összegekkel óvatosan kell bánni, hiszen minden család eldöntheti, hogy mennyit tud fordítani a gyereke iskoláztatására. Szerinte a mi térségünkben még nem rúgnak olyan magasra az iskoláztatási költségek, mint amit a kimutatás említ, viszont máshol ez elképzelhető.

Nyilván, rengeteg iskolával kapcsolatos tevékenység pénzbe kerül, viszont ezek közül a legtöbb nem a klasszikus iskolai aktivitásokhoz tartozik. Tudjuk azt is, hogy az iskolások közösségbe járnak, ilyenkor pedig létezik egyfajta egyenlővé válás a közösséggel. Ez pedig pénzbe kerül, sokszor nem is kevésbe

– vélekedett az igazgató, aki elmondta, szülőként ő is tapasztalja, hogy évről-évre többe kerül a gyerek iskoláztatása.

Fotó: Barabás Ákos

2000 lejes iskoláztatás

Egy lapunknak nyilatkozó csíkszeredai szülő szerint

elemi iskolás gyerekére egy iskolai tanévben kicsivel kevesebb mint 2000 lejt kell költenie a számításai szerint.

Ebbe beletartoznak a tanévkezdéssel járó kiadások, amely sok esetben 400-500 lejre is rúghatnak, a kirándulásokon és különböző iskola által szervezett programokon, színházi előadásokon való részvétel, amely 200-300 lejbe is belekerülhet. Ugyanakkor sport és egyéb foglalkozásokra, sportfelszerelésre szintén lehet számítani 200-300 lejt, a munkafüzetekre és a kiegészítő taneszközökre is költeni kell de ez már szülőnként változó, illetve a gyerek mindennapi tízóraija is 600 lejre rúg egy tanévben, mivel az ezt helyettesítő tej- kifli kormányprogramban sokszor ehetetlen pékterméket biztosítanak. Ezek mellett pedig számos váratlan költséggel kell számolni tanév közben – fogalmazott.