Már csak a zsákutcákban kell nélkülözni az aszfaltszőnyeget

Kömény Kamilla 2018. október 02., 20:10

Több mint öt kilométer községi utat aszfaltoznak le Csíkszentkirályon a Helyi Fejlesztési Országos Program finanszírozásával. Az elmúlt két hónapban már elterítették az első réteg aszfaltot az érintett utcákban, a második réteg elhelyezése a legtöbb estben jövőre marad.

Az aszfaltcsík elterítése mellett az útpadka kialakítását is elvégzik a munkások Fotó: Pinti Attila

Most már Csíkszentkirály minden főbb utcáját aszfaltburkolat fedi, csak a zsákutcákban kell nélkülözni az aszfaltszőnyeget a helyieknek – számolt be a jelentős előrelépésről Székely Ernő. Csíkszentkirály polgármestere kifejtette, két hónapja fogtak hozzá egy Helyi Fejlesztési Országos Program (PNDL) által finanszírozott útfelújítási munkálatnak, amely révén

közel 5,5 kilométernyi községi útra kerülhet két réteg aszfaltburkolat kialakított útpadkával, az aknatetők megemelésével.

A munkálat több mint felét elvégezték már a kivitelező cég alkalmazottai: az érintett útszakaszok teljes hosszában elterítették az első réteg aszfaltot, de egyes részeken a második réteget is használják már a helybéliek. Múlt heti terepszemlénken az útpadkák kialakításán dolgoztak a munkások, s mint a polgármestertől megtudtuk, a második réteg aszfalt elterítését a kimaradt részeken jövőben folytatják, ahogy az időjárás engedi.

{A}

Azt is az elmondta az elöljáró, hogy az elmúlt időszakban többek között aszfaltoztak az Olt utca vasúton túli részén, a Felszeg, Állomás, Domb, Kutyapiac, Ravaszok, Pánczélok, Futballpálya és a Duna utcákban, továbbá a Tiva utca egy részén, valamint az iskola és az Olt híd közötti szakaszon.

A teljes kivitelezést közel 1,8 millió lejért vállalta az építő cég, amelyből a megvalósult munkálatra eddig 1,1 millió lejt fizettek ki.

Fotó: Pinti Attila

A projekt költségeihez az önkormányzat közel 500 ezer lejes önrésszel járult hozzá – sorolta. Kérdésünkre arról is tájékoztatott Székely Ernő, hogy a település zsákutcáinak aszfaltozását is tervezik már, és keresik a forrást, amiből megvalósíthatnák. Összesen egyébként több mint 20 zsákutca van a községben, amelyek felújításának tervezett értéke 4,1 millió lej.

Új traktort vásároltak

Csíkszentkirály önkormányzata is sikeresen pályázott a Csík LEADER Egyesület 50 ezer eurós, gépvásárlási pályázatára korábban, így nemrég használatba vehettek egy négykerék-meghajtású homlokrakodós traktort, amelyhez egy utánfutó, hóeke és homokszóró tartozék is csatlakoztatható – ez utóbbiakat is a pályázat révén vásárolták meg. A többfunkciós traktort már most is használják az önkormányzat alkalmazottai, de a polgármester elmondása szerint a legnagyobb hozadéka, hogy az eddigi „házi gyártmányú” megoldás helyett mostantól hatékony eszközzel oldhatják meg a községi utaik téli hóeltakarítását, karbantartását.