Egy év alatt építenék újjá a csíkszeredai vasúti felüljárót – már megvan a terv

Kovács Attila 2018. október 02., 22:00

A tartópillérek kivételével teljesen új szerkezetű vasúti felüljáró híd épülhet Csíkszeredában, amennyiben a város megkapja az európai uniós pályázati támogatást. Szélesebb lesz a hídpálya, és kerékpározni is könnyebb lesz a hídon, mert kétoldalt biciklisávokat alakítanak ki.

Ilyen lesz az új híd, ha elkészül. Szélesebb, alacsonyabb változat szerepel a tervben Fotó: Gecse Noémi

A helyi önkormányzat legutóbbi ülésén elfogadta a csíkszeredai vasúti felüljáró híd újjáépítéséhez szükséges munkálatok dokumentációját, amely a megvalósíthatósági tanulmányt tartalmazza, illetve a beavatkozás várható költségeire is kitér.

A határozat értelmében az elhasznált, egykori építője szerint veszélyes állapotú híd újjáépítésének becsült értéke áfával együtt 31,3 millió lej.

{A}

Lesznek változások

A tanulmányt egy bukaresti cég készítette, ők úgy számoltak, hogy a munka 12 hónap alatt elvégezhető. Az újjáépítés során az alapozás és a hídfők esetében nem lesz változtatás, de

a tartópillérek megerősítésére van szükség, ugyanakkor a hídszerkezet, beleértve a vasbeton tartógerendákat is, teljes cserére szorul.

Az időnként a közlekedést nehezítő, a híd tágulási pontjainál megjelenő kátyúk sem okoznak majd gondot, mivel az új szerkezetbe beépített feszített vasbeton tartógerendáknak csak a felüljáró két végén lesz illesztésük. Ezáltal

megszűnik a mostani, az illesztéseknél levő tágulási pontoknál keletkező mozgás, amely a kátyúk kialakulásához, illetve a beázás nyomán a szerkezet károsodásához vezet.

Fotó: Gecse Noémi

A műszaki adatok szerint a felüljáró hossza 198,45 méter, az úttest 2x3,5 méter szélességű lesz, kétoldalt járdákat, illetve kerékpársávokat alakítanak ki, amelyek szélessége mindkét oldalon 2,5 méter, ezeket védőkorlátok választják el az úttesttől. Ennek eléréséhez a hídpályát bővíteni kell,

a tanulmány mindkét oldalon 2,5 méteres szélesítést ír elő, amely a híd két végéhez közeledve azért csökken, hogy ne kerüljön túl közel az épületekhez, így ott csak 1,1 méterrel lesz a szélesebb a jelenlegi méretnél.

Az építmény tartógerendáinak magassága a jelenlegi 1,60 méteresnél kisebb, kevéssel több mint 1 méteres lesz, ezáltal az egész építmény veszít jelenlegi magasságából is – derül ki a elképzelésekből.

Fotó: Gecse Noémi

Pályázati támogatás

Csíkszereda a Regionális Operatív Program keretében a megyeszékhelyek számára európai uniós alapból biztosított célirányos támogatásért pályázik idén – ez a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését és a fenntartható mobilitási tervek támogatását célozza. Az elhanyagolt, negyvenöt éve elkészült vasúti felüljáró híd felújítására mellett

a Kossuth Lajos és Hargita utcák, illetve a távolsági autóbusz-állomás korszerűsítése, átalakítása érdekében igényelnek támogatást.

A tervezett felújítás megkezdése előtt szükség lesz a vasúti felüljáró hídon áthaladó jelentős közúti forgalom átirányítására, ehhez viszont el kell készülnie a felüljáró és a Rét utcai vasúti átjáró közötti észak-déli irányú elkerülő útnak. Az új útszakasz a nyugati irányból érkező, és arra tartó, a lezárás idején a Rét utcán át közlekedő járművek számára biztosítja majd a Brassói úthoz történő csatlakozás lehetőségét.