Állatokat pusztított el a medve – figyelmeztetni sem tudják egymást a kőrispatakiak, ha megjelenik a vadállat

Széchely István 2018. október 01., 16:07

Három portán is háziállatokat pusztított el, illetve sebzett meg egy medve Kőrispatakon. A pénteki kárfelmérésen mintegy háromezer lejre becsülték a veszteség értékét, amely tovább nőhet, ha a megsebzett állatokat nem tudják megmenteni.

A faluban attól tartanak, visszatér zsákmányáért a medve Fotó: Etéd Község Önkormányzata/Facebook

Felmérték a károkat Kőrispatakon pénteken, ahol előző nap kora hajnalban egy medve garázdálkodott három portán.

A nagyvad kerítéseket szaggatott le, az egyik udvaron bement a disznóólba, megölt három sertést, hármat pedig súlyosan megsebzett. A másik két közeli gazdaságban egy borjút ölt meg, illetve egy kecskére támadt rá.

{A}

Előbbit megpróbálta magával hurcolni, de az állat tulajdonosa felriadt a zajra és megzavarta, a medve pedig prédáját hátrahagyva elment, de csak a közeli gazdaságba, ahol a kecskét próbálta megölni – tájékoztatott a vadkár körülményeiről Nagy Endre, Etéd község megbízott polgármestere. A településvezető elmondta,

mostanáig csak a falu határában található gyümölcsösben okozott kárt a medve, de tartanak attól, hogy vissza fog térni, különösen azért, mert nem tudta magával vinni zsákmányát.

„Az a meglátásunk sajnos, hogy ha ez elkezdődött, akkor folytatódni fog” – fogalmazta meg a településen élők aggodalmát a polgármester. Nagy Endre szerint hatalmas a riadalom Kőrispatakon, amihez az is hozzájárul, hogy

a falubeliek telefonon nem tudják értesíteni egymást a bajban, ugyanis a térerő hiánya miatt egymástól elszigetelten élnek a lakók.

Fotó: Pál Árpád

A pénteki kárfelmérésen az érintett intézmények munkatársaiból álló bizottság mintegy 2300 lejre becsülte a három elpusztult sertés értékét, illetve további 670 lejre a medve által megölt borjúét. A kecske felépül, a súlyosan megsebzett disznók állatorvosi felügyelet alatt vannak, ám ha nem tudják megmenteni őket, a kár értéke nőni fog – közölte Nagy Endre. Hozzáfűzte,

javasolni fogják a területen illetékes vadásztársaságnak, hogy kérelmezzék a szakminisztériumi engedélyt a medve kilövésére.

Alig több mint huszonnégy órával a kőrispataki medvegarázdálkodás után a polgármester újabb vadkárról kapott híreket. Értesülései szerint pénteken a község másik települése,

Énlaka határában juhnyájra támadt egy medve, több állatot megölve vagy megsebesítve.

A hivatali munkaprogram végéig ugyan nem érkezett kárbejelentés az önkormányzathoz, de a polgármester szerint az hétfőn is beérkezhet, ugyanis a huszonnégy órás jelentési kötelezettség munkanapokra vonatkozik.