Marosvásárhelynél csak Brassóban és Kolozsváron jobb élni – legalábbis egy felmérés szerint

Simon Virág 2018. október 19., 21:59

Az előkelő harmadik helyen végzett Marosvásárhelyen abban a kimutatásban, amelyben azt vizsgálták, hogy melyek azok a városok, ahol a legjobb élni. Marosvásárhelyt Brassó és Kolozsvár előzte meg. A főváros a kilencedik helyre szorult vissza.

A székelyföldi városok közül csak Marosvásárhely rúghat labdába Fotó: Haáz Vince

A Storia lakásközvetítő ügynökség és a D&D Research piackutató cég a lakosság megkérdezése mellett azt vizsgálta, hogy milyen jövedelmek és kiadások vannak egy-egy városban, mekkorák a lakbérek, milyen áron lehet lakást vásárolni, milyenek az életkörülmények és a közszállítás.

{A}

Az adatok feldolgozása és a válaszok értékelése után

az első helyre Brassó került, mint a legélhetőbb város.

A kimutatás szerint jók a keresetek, elfogadhatóak a kiadások és biztonságos az élet. A Cenk alatti városban a legkisebb a munkanélküliség, e tekintetben Kolozsvár a második helyen végzett.

Kolozsvárt a nemzetközi sajtó az erdélyi Szilícium-völgynek (angolul Silicon Valley) nevezi,

hiszen itt számos számítástechnikai és informatikai cég működik, az országban itt alakult a legtöbb kis cég, s a főváros után itt a legjobbak a fizetések. A tanulmány kiemeli, hogy a kolozsvári tömegközlekedés országos szinten az első helyen van, a városban kiváló a tisztaság is. Elégedetlenek a lakók viszont a túl nagy lakbérek miatt, hiszen itt drágábban lehet lakást bérelni, mint a fővárosban. A felmérés összeállító szerint az elkövetkező években Kolozsvár előre láthatóan az első helyre kerül, megelőzve Brassót.

A felmérés alapjául szolgáló adatokból az derül ki, hogy

Marosvásárhely az elmúlt időszakban jól fejlődött, s az egyik legjobban értékelt város Romániában.

Ez, a piackutató cég eredményei szerint, annak is tudható, hogy a Maros megyei városban és környékén jelentős cégek vannak, például az E.ON, a Gedeon Richter, a Hirschmann, a Delgaz és az Azomureș, s ezek jelentős mértékben hozzájárultak a munkahelyteremtéshez. Marosvásárhelyen az elmúlt években fejlődött az ingatlanpiac, és elfogadható árakon lehet jó helyen levő lakásokat vásárolni.

Fotó: Haáz Vince

Marosvásárhelyt a rangsorban Nagyvárad követi, amely számos európai uniós pályázatot nyert meg és nagy léptékben fejlődött. A határ menti nagyvárosban számos külföldi nagybefektető is vállalkozást indított, így idén márciusban a munkanélküliség 3 százalék alatt volt, ami kiváló eredmény. Nagyszebenben is jól fejlődő gazdasági élet van, több fafeldolgozó- és autóalkatrész gyár telepedett ott le. Az adatokból az is kiderül, hogy

az országban a nagyszebeniek élnek a legtöbbet, átlagosan három évnél többet, mint az ország többi térségében.

A tízes ranglistán szerepel még  Pitesti, Craiova, Temesvár, Bukarest és Jászvásár. A legrosszabb pontozást Alexandria, Reșița, Vaslui, Focșani, Piatra-Neamț, Szatmárnémeti, Tulcea, Călărași, Botoșani és Brăila érte el.