Őszi hálaadás ünnepe Udvarhelyszéken

Molnár Melinda 2018. szeptember 28., 13:17

Az unitárius közösségek a héten készületi időt tartottak, vasárnap ugyanis egyik legnagyobb ünnepüket ülik. Az 1700-as évek elején kezdeményezett, és azóta az unitárius egyház liturgikus kalendáriumában kiemelten számon tartott őszi hálaadás a gyülekezetek negyedik úrvacsoravételi alkalma.

Az őszi hálaadás az unitárius gyülekezetek negyedik úrvacsoravételi alkalma. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Székelyszentmiklós huszonöt fős gyülekezete kiegészül szombaton az elszármazottakkal. A délelőtt tizenegy órakor kezdődő ünnepi istentiszteleten hálát adnak azért is, hogy sikerült megmenteniük a paplakot a romlástól, majd kopjafát avatnak.

Székelyszentmihályon a gyülekezet számára komoly eszmei értékkel bíró régi tárgyakból létrehoztak a templomban egy kis múzeumot, és díszkaput avatnak a templomkertben. A vasárnap tizenegy órakor kezdődő istentiszteleten a szószéki szolgálatot Koppándi Botond teológiai tanár végzi.

Homoródkarácsonyfalván vasárnap a tizenegy órakor kezdődő úrvacsoraosztásos istentisztelet után kopjafaavatási ünnepséget tartanak.

{A}

Tordátfalvátfalván az Ames-i (USA) testvérgyülekezet lelkésze, Kent McKuzick hirdeti az igét vasárnap a tizenegy órakor kezdődő istentiszteleten, majd álló kopjafát avatnak a templomban.

Kobátfalván a vasárnap délután két órakor kezdődő ünnepi istentiszteleten a szószéki szolgálatot Székely Kinga Réka helyi születésű, Homoródszentpéteren szolgáló unitárius lelkész, a Magyar Unitárius Egyház hitéleti és missziói előadó-tanácsosa végzi. Úrvacsoraosztás után kopjafát avatnak.

Keresztúr 450

A Székelykeresztúri Unitárius Egyházközség idén kétnapos ünnepet szentel a hálaadásnak. Szombaton teológiai konferenciával, képzőművészeti tárlattal, könyvbemutatóval és gálaműsorral emlékeznek meg a vallásszabadság 450 évvel ezelőtti kihirdetéséről, másnap pedig a jelen megvalósításaiért szól a köszönetük.

A Berde Mózes Unitárius Gimnázium dísztermében szombaton délelőtt tíz órától Keresztúr 450 témában előadást tart Rezi Elek teológiai professzor, Czire Szabolcs teológiai tanár, Pál János történész-lelkész, Oláh Sándor szociológus, Lakatos Sándor lelkész-vallástanár és Ütő László ny. tanár. Fellép az unitárius gimnázium énekkara. Délután négy órától a Molnár István Múzeumban megnyitják a Keresztúr 450 témában készült pályamunkákat bemutató tárlatot, majd P. Buzogány Árpád bemutatja Tódor Csaba helyi unitárius lelkész Szimbólum, rítus, dráma című könyvét. Este hét órától a művelődési házban a gálaműsor vendége lesz Benedekffy Katalin, színművész-operaénekes és Veres Lehel színésznövendék, majd a Vadrózsák néptánccsoport bemutatja Másképp című műsorát.

Vasárnap délelőtt tizenegy órától az úrvacsoraosztásos istentiszteleten átadják a felújított orgonát, leleplezik a Keresztúr 450 emlékplakettet és felszentelik a kórus új zászlaját. A Barátság Ház udvarán egy órától Ez termett Isten áldásával hívó gondolattal terménybemutatóra és közös bográcsozásra kerül sor. Közreműködik a Vadrózsák néptánccsoport.