Bizonyított: világszinten is nagyon gyors az internetünk

Iszlai Katalin 2018. október 20., 13:20

Noha eddig is sejtettük, most hivatalosan is bizonyítást nyert: nagyon gyors az internet Romániában. Az ország ebben a tekintetben ötödik helyen áll a világon egy olyan kutatása szerint, amelyben 200 ország internethálózatát hasonlították össze. De miért is ilyen gyors az internetünk? Két magyarázat is létezik.

A minél sötétebb szín gyorsabb internetet jelent. Szinte az egész Európa élvezi a gyors internetsebességet • Forrás: Cable.co.uk

Második alkalommal készített világszintű felmérést az internet gyorsaságával kapcsolatosan a Cable.co.uk portál. A nemrég nyilvánosságra hozott tanulmányt 163 millió sebességmérés előzte meg 200 országban 2017. május 30. és 2018. május 29. között. Mint ebből kiderült, a korábbi (2016–2017) felméréshez képest 23 százalékkal nőtt az internet átlagsebessége világszinten, 7,40 Mbps-ról 9,10 Mbps-ra. A Mbps (Megabit/secundum) a sávszélesség/adatátviteli sebesség mértékegysége, és azt jelzi, hány megabitnyi adat átvitele valósul meg másodpercenként.

Románia az előző felméréshez képest idén 13 helyet lépett előre a ranglistán, ezáltal pedig ötödik lett világszinten.

A felmérés szerint Szingapúr rendelkezik a leggyorsabb internethálózattal a világon (60,39 Mbps-os letöltési sebesség), ott átlagosan mindössze 11 perc és 18 másodpercbe telik egy 5 gigabájtos HD (High Definition, magyarul Magas Minőség) felbontású film letöltése. A második helyen Svédország áll (46 Mbps, 14:50 perc), és Dánia a harmadik (43,99 Mbps, 15:31 perc). Románia a jelentős előrelépés után felzárkózott az ötödik helyre 38,60 Mbps-sel, nálunk az említett jó minőségű film letöltéséhez 17 perc és 41 másodpercre van szükség.

A lista végén szereplő országokban ezzel szemben több tíz órába telik a filmek letöltése:

a harmadik leglassúbb internethálózattal a közép-ázsiai Türkmenisztán rendelkezik (0,56 Mbps, 20:22:25 óra), ezt követi a délkelet-ázsiai Kelet-Timor (0,49 Mbps, 23:13:15 óra), a rangsor végén pedig a délnyugat-ázsiai Jemen áll 0,31 Mbps-sel, ott a film letöltéséhez átlagosan 36 órára, 52 percre és 20 másodpercre van szükség. A globális átlagsebesség egyébként 9,1 Mbps, ezt pedig csupán 67 ország haladja meg a 200-ból. A rangsor elejét Európa uralja, a legjobban szereplő 50 ország közül 36 található a kontinensen.

Románia az 5. helyezett • Forrás: Cable.co.uk

A kutatáshoz csatolt térképen is látszik, hogy szinte az egész Európa élvezi a gyors internetsebességet, más kontinenseken azonban jóval kevesebb olyan ország található, amelyek élen állnak az internet gyorsaságának tekintetében. A leginkább Afrika van lemaradva, ott egyedül Madagaszkár szerepelt jól (22. hely). Észak-Amerika szintén jó eredményeket ért el, Dél-Amerika azonban fényévekkel el van maradva az előbbi kontinenshez képest. A legnagyobb és legnépesebb kontinens, Ázsia érte el a leginkább vegyes eredményeket, hiszen hozzá tartozik többek között a listavezető Szingapúr vagy a szintén előkelő helyen álló Japán, de ugyanakkor a 180. helyen szereplő Afganisztán és az utolsó helyeken álló már említett országok is.

A szakemberek szerint egyébként egy családnak vagy egy kisebb vállalkozásnak legalább 10 Mbps-os átlagsebességű internetre lenne szüksége, ezt azonban 136 ország nem éri el a kutatás szerint.

Arról, hogy miért ilyen gyors a romániai internet, számos külföldi oldalon is cikkeztek már, pontos válasz azonban nem létezik. Egyesek szerint az játszhat közre, hogy az ország viszonylag későn kapcsolódott be a digitális korba, és egyből a legjobb technológiákat kezdte el használni, mások szerint az ok a piaci szabályozás kezdeti hiányossága. Az ENSZ mellett működő Nemzetközi Távközlési Egyesület is foglalkozott már a témával egy tanulmányban. E szerint

amikor a nagy sebességű internet iránti igény nőni kezdett Romániában, a mai neves internetszolgáltatók még nem is léteztek.

Ezért aztán a szükségletek kielégítése érdekében a hozzáértő vállalkozók elkezdték elindítani az úgynevezett szomszédos hálózatokat: ezek olyan kicsi, lokalizált rendszerek, amelyek csak néhány lakás ügyfélkörét szolgálják ki. Eleinte ezek csak helyi hálózatok voltak, így a szomszédok megoszthatták egymással a zenét, amit letöltöttek, vagy együtt játszhattak.

{A}

Aztán, mivel egyre többen csatlakoztak, a helyi hálózatüzemeltetők egyre több pénzt kerestek, és úgy döntöttek: a helyi hálózatokat kényelmesen arra használják, hogy olcsó, nagy sebességű internetet adjanak el egy adott területen, ehhez pedig felső kábeleket telepítettek. Ezek a szolgáltatók a mai napig nem kényszerültek rá arra, hogy föld alatti hálózatokat alakítsanak ki, ezért számos városi területen elérhető a viszonylag olcsó szeléssavú infrastruktúra. A jelentés szerint a romániai gyors internet nagyrészt a szomszédos hálózatok ezen egyedülálló jelenségének tulajdonítható.