Hatvanéves a szentegyházi líceumi oktatás – megünneplik a jeles évfordulót

Molnár Rajmond 2018. szeptember 27., 20:43

Alapításának hatvanadik évfordulóját ünnepeli pénteken a szentegyházi Gábor Áron Szakközépiskola. A cél továbbra is, hogy az ott oktatott szakmákkal a munkaerőpiachoz, a diákok és a szülők igényeihez igazodjanak.

Vetélkedő a Gábor Áron Szakközépiskolában. Ezúttal évfordulót ünnepelnek a diákok és az oktatók. Archív Fotó: Gábor Áron Szakközépiskola

Hatvan éve, az 1957-58-as tanévben alakult meg az elméleti líceumi oktatás Szentegyházán. „Az iskola már a kezdetektől rendkívül fontos szerepet töltött be nemcsak a környék, hanem az egész régió fejlődése szempontjából.

Az évtizedek alatt több ezer végzős került ki Szentegyházáról, akik nemcsak helyben, az ország más pontjain, és a határokon kívül is megállták a helyüket az életben. Orvosok, mérnökök, közgazdászok, pedagógusok, de nagyszerű szakemberek is, mint például lakatosok, öntők, fémforgácsolók, autószerelők, asztalosok és szabók.

Rendkívül sokat jelent az iskola közösségének ez a hat évtized” – mondta a neves évforduló alkalmából lapunknak Jimon Mircea, a szentegyházi Gábor Áron Szakközépiskola aligazgatója. Mint fogalmazott,

a líceumi oktatás elindítása számos fiatalnak megadta a lehetőséget a tanulásra, az életben való előrehaladásra, a céljai megvalósítására.

{A}

Hatvan év távlata

A szaklíceumi oktatás az 1972-73-as tanévtől kezdődött el, és azóta is folyamatosan létező oktatási forma a szentegyházi iskolában. 1990 után jóval sokszínűbbé vált a tanintézet kínálata. Az iskola a '60-as és '70-es években örvendett a legnagyobb presztízsnek, az aligazgató külön kiemelte Lászlófy Pál István volt igazgató (1960-75) munkásságát, akinek nevéhez számos fejlesztés köthető a tanintézet életében.

Az évforduló alkalmából pénteken 13 órától ünnepséget is szervez az iskola, erre az alkalomra egy évkönyvvel is készülnek, ahol korábbi végzősök, jelenlegi és már nyugalmazott pedagógusok mesélnek a szentegyházi oktatásról.

Ez a hatvan év távlata valahol tisztelettel és büszkeséggel tölt el minket

– zárta Jimon Mircea. Jelenleg négy épületben, 16 szakteremben, 2 informatika-teremben, fizika-, kémia-laborban, tanirodában, tornateremben, hat, korszerűen ellátott iskolai tanműhelyben folyik az oktatás a tanintézetben.