Rendeznék a csíkszeredai romatelepet – ha valaki elkészítené a megvalósíthatósági tanulmányt

Barabás Hajnal 2018. szeptember 28., 10:54

Első meghirdetésre senki nem jelentkezett annak a megvalósíthatósági tanulmánynak az elkészítésére, amely a csíkszeredai Tavasz utcai romák életkörülményeinek javítását célozná. A csíkszeredai önkormányzat ezért újrakezdi az eljárást.

A roma közösséget 2005-ben költöztették a derítőállomás melletti területre. Archív Fotó: Veres Nándor

A csíkszeredai önkormányzat év elején a beruházási listájába foglalta a Tavasz utcai romák életkörülményeinek javítása érdekében az általuk lakott terület rendezését, ehhez a beruházáshoz erre az évre 150 ezer lejt rendeltek. Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere elmondta, kezdetnek a terület telekkönyvezését kellett megoldaniuk, amelyet elvégeztek, majd augusztusban meghirdették a területrendezés megvalósíthatósági tanulmányának elkészítését az elektronikus közbeszerzési rendszerben. Csakhogy nem jelentkezett a feladatra egy tervező sem, ezért meg kell ismételniük az eljárást.

{A}

A Tavasz utcában élő roma közösséget 2005-ben költöztettek a derítőállomás melletti területre, gyakran panaszkodtak életkörülményeik miatt.

Az önkormányzat a beruházással többek között körbekerítené a telket, továbbá egy vizesblokkot is létrehozna, hogy legyen civilizáltabb mosakodási lehetőségük az ott élőknek. A kivitelezést elsősorban európai uniós pályázatból valósítanák meg, ehhez szükséges először egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítése. Füleki korábban azt is elmondta a téma kapcsán, hogy ezzel párhuzamosan

szeretnék, ha egy kápolna is épülne ott,

illetve azt is el akarják érni, hogy csak a helybéliek maradhassanak a telken, akik nem csíkszeredaiak, azok ne lakhassanak ott. Mint körülményeikről írtuk, a több mint 30 család többsége fémkonténerekben él, az önkormányzat pedig fedezi a víz- és villanyfogyasztási, illetve a szemételszállítási költségeket, amelyet közmunkával törlesztenek az ott lakók.