Amikor tűz üt ki az erdőben – összehangolt mentési gyakorlatot tartanak Gyergyószentmiklós közelében

Pethő Melánia 2018. szeptember 27., 19:20

Nagyszabású gyakorlatozásra készül a gyergyószentmiklósi Vöröskereszt. Meghívásukra szeptember 29-én, szombaton egy, a 4-es kilométernél kiválasztott helyszínen gyűlnek össze a környéken tevékenykedő önkéntes és hivatásos szakmai szervezetek.

A sérültek biztonságos ellátása, az erdőtűz terjedésének megfékezése a cél a szimulált helyzetben Fotó: Pinti Attila

„Célunk, hogy a közös gyakorlattal erősítsük az önkéntesség értékét, felhívjuk a figyelmet ennek fontosságára.

A legfontosabb, hogy a gyakorlatban résztvevő összes intézmény, egyesület, szervezet tagjai gyakorolhassák a közös munkát és érezhessék annak hatékonyságát

– fogalmaznak közleményben a szervezők.

{A}

A szombat délben kezdődő akcióban több önkéntes tűzoltó-alakulat, a gyergyószentmiklósi hivatásos tűzoltóság, a helyi rendőrség, hegyimentők és a hegyi csendőrség csapata, a megyei mentőszolgálat és a vöröskeresztesek vesznek részt. A gyakorlat forgatókönyve szerint

vihar okozta széltörés és villámcsapásból keletkezett erdőtűz miatt a rengetegben ragadt turistacsoport biztonságos kimentése, az erdőtűz terjedésének megfékezése a cél.

A gyakorlat során számos nehezítő körülménnyel találják szembe magukat az akció szereplői: szükség lesz alpin- és barlangi mentési, illetve elsősegély-nyújtási technikák alkalmazására is. Az akció a 4-es kempinghez közeli erdőrészen fog zajlani. Kezdetét és a hivatásos szervek riasztását déli 12 órára időzítették, a gyakorlat 15 órakor zárul.

A szervezők kérik a környéken tartózkodókat, hogy őrizzék meg nyugalmukat.