Kevesellték a 2200 lejes fizetésajánlatot a munkanélküliek

Bíró Blanka 2018. szeptember 27., 20:46

Huszonhárom munkanélkülit választottak ki a cégek a Sepsiszentgyörgyön szerdán megtartott börzén, hogy inasként alkalmazzák őket.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

Az inasbörzét a Kovászna megyei munkaerő-elhelyező ügynökség szervezte,

tizenegy vállalkozás közel száz munkahelyet kínált.

Az érdeklődés visszafogott volt, mindössze 73 munkanélküli jelent meg, bár 200 személynek küldtek ki meghívót. Közülük 23 személyt választottak ki a munkaadók, őket próbamunkára hívták be, ez után derül ki, tulajdonképpen hányan vesznek rész, a szaktól függően egy-két-három éves inasképzésben. A szolgáltatásban, az iparban, és a mezőgazdaságban is voltak állásajánlatok.

{A}

Kelemen Tibor, az ügynökség vezetője úgy értékelt: a cégek részéről nagyobb volt az érdeklődés, többen is eljöttek a börzére, mint ahányan bejelentkeztek. Ám hiába voltak előnyös ajánlatok,

az álláskeresők kifogásokat kerestek, és nem vállalták a munkát.

Így például a brassói Avicola csirkehús-csomagoló munkásokat keresett, 2200 lejes fizetést, utaztatást, termékcsomagot is ajánlott, mégsem akadt jelentkező. Többen arra hivatkoztak, nincs lehetőségük az ingázásra, vagy éppen a fizetést kevesellték. Az igazgató azonban sikerként értékeli, hogy 23 fiatal vállalta a próbamunkát. Kelemen Tibor hangsúlyozta, az inasképzés jó lehetőség a szakképzetleneknek, hogy elsajátítsanak egy mesterséget, és közben fizetést is kapnak érte. Azok a vállalkozások, melyek inasokat alkalmaznak, kérhetik a 2250 lejes foglalkoztatási támogatást, tehát gyakorlatilag az állam pénzén jutnak munkaerőhöz.