Lépésről lépésre újul meg a tusnádi plébániatemplom

Kömény Kamilla 2018. szeptember 27., 10:13

Részenként halad a tusnádi plébániatemplom belső felújítása: jelenleg a szentély padlózatának korszerűsítése zajlik. A hátralévő tennivalókat a jövő hét közepéig befejezik, hogy a templombúcsút megújult környezetben tarthassák.

Dolgoznak a szentély padlózatának kialakításán. A búcsúra elkészülnek vele Fotó: Pinti Attila

Évről évre korszerűbbé válik a tusnádi plébániatemplom a nagyrészt a helyi plébános által lehívott pályázati pénzekből. Az elmúlt években részenként megvalósult a szentély és villanyhálózatának felújítása, restaurálták a templombelső falait, legutóbb pedig a templom teljes villanyhálózatának korszerűsítését és a nyílászárók – ablakok, ajtók – cseréjét oldották meg.

{A}

Még mindig van tennivaló a templomban, így

szeptember elején hozzáfogtak a szentély padlózatának helyreállításához, átalakításához is

– tudtuk meg Csont Edétől. A tusnádi plébános kifejtette, a hetvenes években bevezetett liturgikus változtatásokkal miséző oltár került a szentélybe, ami mögött nagyon szűkké vált a tér. Emiatt is szükségesnek érezte a szentély rendezését, funkcionálisabbá tételét.

Fotó: Pinti Attila

Az éppen zajló munkálatot a magyar kormány Emberi Erőforrások Minisztériumához benyújtott nyertes – 110 ezer lej értékű – pályázatból finanszírozzák, amelyből a szentély padlózatának felújítása mellett a szószék és a sekrestye bejárati ajtajának cseréjét, valamint egy kisebb részen a templomhajó padlózatának korszerűsítését is meg lehet oldani – részletezte Csont Ede.

Elmondta azt is, hogy az oltár mögötti régi csempét nem szedték fel, de az az előtt lévő padlót kő burkolattal egy szintbe hozzák egészen a szentélyt elválasztó boltívig, onnan pár lépcsőfok vezet majd a templomhajóba. Minapi ottjártunkkor már az említett részen felszedték a padlót, és épp a kő lépcsőfokok kialakításán dolgoztak a szakemberek.

Mint megtudtuk, a szentély padlózatánál a szükséges tennivalókat a jövő hét közepéig el kell végezniük, ugyanis

az október negyedikei templombúcsú szentmiséjét – a tervek szerint – már a megújult padlót használva mutatják be.

Búcsús szentmisék

Az Assisi Szent Ferenc oltalmába ajánlott tusnádi plébániatemplom búcsúját október negyedikén délután öt órától tartják, amelyet Tamás József püspök celebrál, a szentbeszédet pedig Pál Vilmos Barna, Csíkszentgyörgy plébánosa mondja. Október hetedikén, amikor a vasárnapi szabadnap miatt a családok is megünnepelhetik otthonaikban a búcsút, a szentmise déli fél egytől kezdődik, amelyen a kászonújfalvi plébános, Veres Sándor Levente prédikál.

Az után a templomhajó padlózatának kicserélése következik részenként, amit a pénzek lehívása és az időjárási viszonyok függvényében folytatnak ősszel vagy jövő tavasszal. Ez a munkálat amiatt is fontos, mert a legutóbbi javításkor nem szedték fel a korábbi padlót, hanem arra került egy újabb padlózat, a legrégebbi réteg és alapzata viszont több helyen is annyira korhadt, hogy kézzel is szét lehet morzsolni. Ugyanakkor a padok is felújításra szorulnak – részletezte Csont Ede.

Fotó: Pinti Attila

Arra is kitért, hogy nemcsak az esztétikai különbség miatt fontos a padlózat cseréje, hanem amiatt is, mert a kő felület takarítása könnyebb lesz, amellett kevésbé lesz a templom poros, valamint a dohos szag megszűnését is remélik a korhadt elemek felszámolásától.

További pályázatokkal élnek

Az idén Hargita Megye Tanácsához benyújtott pályázatuk elbírálásáról nem kaptak még választ, habár sokat segítene az onnan lehívható pénz, főként a fűtőberendezés vásárlására. Az eddigi fűtőtest kéménye ugyanis az ablakon volt kivezetve, de a nyílászárók cseréjével azt a lehetőséget megszüntették, így

jelenleg nincs mivel fűteni a templomot.

Emellett a megyei önkormányzathoz pályázott a plébános kihangosítási rendszer kialakítására és kivetítő beszerzésére is – ismertette. Hozzátette azt is, hogy szerződéskötés előtt állnak egy nyertes LEADER-pályázatukkal, amelyből a templom külső festését és a várfal felújítását oldhatnák meg.

Felújított emlékmű, zászlórúd

Korábban befejeződött már a templom előtti világháborús emlékmű és a közelében levő zászlórúd felújítása is, amelyre tavaly a Bethlen Gábor Alap biztosított 1,5 millió forintot – több mint 22 ezer lejt. Az emlékmű tisztítási, konzerválási munkája, illetve a zászlórúd cseréjének és alapzatának megerősítése után idén augusztus 20-án megemlékező ünnepség keretében adták át, áldották meg a két létesítményt.